Сълзотворен газ срещу „жълтите жилетки” в Париж

Френската полиция разпръсна със сълзотворен газ протестиращите „жълти жилетки” във френската столица Париж. Тази събота демонстрантите изразиха недоволството си срещу правителството на президента Емануел Макрон за 13-ти път, информира „Ройтерс”.

Протестното шествие започна от Триумфалната арка, превърнал се в арена на сблъсъци с полицията при предишни протести. След това те преминаха по площад „Шанс Елизе” и се отправиха към сграда на парламента.

При опит да съборят част от огражденията около сградата, която в момента се ремонтира, полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите.Местните медии съобщават, че при сблъсъците са пострадали двама демонстранти и двама униформени. Участник в протестите е бил тежко ранен, след като при избухване на граната със сълзотворен газ е била откъсната ръката му.

Протестът на „жълтите жилетки” започна в средата на ноември 2018 г. като недоволство срещу поскъпването на горивата. След това демонстрациите преминаха в искания за подобряване на стандарта на живот, а протестите прераснаха в бунтове и сблъсъци с полицията, които взеха жертви.По официални данни, за 13 седмици по време на демонстрациите около 1700 протестиращи 1000 полицаи са били ранени.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.