Стотици участници на фолклорния фестивал “Божурите”

В красивата местност Равното било край кубратското село Божурово се състоя 19-то издание на фолклорния фестивал “Божурите 2021”, което заради пандемията и след облекчаване на мерките, свързани с COVID-19, се проведе изцяло на местно ниво.

Във фестивала участие взеха над 270 изпълнители, представители на читалища, формации, клубове, певчески групи, фолклорни и музикални състави.

“За мен е чест да открия една традиция, която вече 19 години се спазва в община Кубрат. Тази година искахме да проведем този фестивал като международен, но ситуацията с пандемията не позволи това да се случи. Въпреки това обаче съм сигурен, че нашите прекрасни танцьори, певци и музиканти ще утолят жаждата ни към родното и, разбира се, ще се справят повече от чудесно и достойно. Благодарен съм на всички дейци, които съхраняват традицията и пазят историята ни в дух на разбирателство и толерантност, защото народ, който не пази и традициите, и историята си, то той няма бъдеще”, каза в приветствието си кметът Алкин Неби.

Официалното откриване стартира с “Танц в Розовата долина” на младите танцьори при НЧ “Св. Св. Кирил и Методий” в Кубрат. На сцена се представиха певчески и танцови групи от читалищата в общината, а завидни фолклорни умения демонстрираха представителите на танцовия клуб при СУ “Хр. Ботев” в Кубрат “Валенс” с ръководител Валентина Петрова, опитните танцьори от Формация “Пагане”с ръководител Гинка Панчева, както и блестящите самодейци от НЧ “Стефан Караджда” в с. Бисерци с ръководител Алиш Арифов.

На чисто новата сцената с прекрасни песни и танци от балканския фолклор се представиха и самодейците от селата: Беловец, Божурово, Севар, Мъдрево, Каменово, Сеслав и Юпер. Зрелищният фолклорен маратон закриха певиците от читалище “Васил Левски” в село Звънарци. Всички състави получиха грамоти за участие, а в края на програмата участниците си пожелаха най-вече здраве, както и още много бъдещи срещи на това красиво и китно местенце в Лудогорието.

Години наред фестивалът се провеждаше с гости от чужбина. В него са взимали участие фолклорни състави от Гърция, Северна Македония, Турция, Румъния, Сърбия и Черна гора, Молдова, Швеция и други. Фестивалът е посветен на красивите  и диви божури, които в общината са от защитен вид.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.