Стотици се докоснаха до историята и бяха музейни специалисти в Международния ден на музеите

Стотици деца от втори до шести клас от различни училища в Разград приеха поканата и бяха гости в обектите на Регионалния исторически музей в Международния ден на музеите. Сред посетителите имаше и възрастни – не само страната, но и от Белгия и Нидерландия.

Заради променливото време, част от предвидените игри и забавления на открито отпаднаха, но пък бяха пълноценно заместени с други предложения и изненади за тях от домакините им в Интерактивния музей на територията на древния Абритус. За по час време момичетата и момчетата се превръщаха в екскурзоводи, археолози, реставратори и фондохранители,  умело водени от истинските музейни специалисти, които им разказваха и показваха каква точно е тяхната професия. Децата търсеха и намираха съкровища, реставрираха със собствените си ръце открити на парчета съдове от древността, сглобяваха пъзели с изображения на места от римския град Абритус и с възможностите на Интерактивния музей научиха много нови и полезни неща от бита, обичаите и забавленията на живелите преди векове хора по тези места.

На тръгване децата благодариха на домакините си за гостоприемство и им обещаха да подредят в своето училище изложби с реставрираните от тях съдове по време на посещението им в музея.

В дома на Станка и Никола Икономови малките посетители научиха що е то да си уредник на къща музей, видяха къде е живяло и какво е сторило за града и страната видното разградско семейство. В двора разгледаха и докоснаха четири саби и ятаган.

В Етнографския музей момичетата и момчетата бяха реални участници в пресъздаването на обичаите по Гергьовден: от „мълчаната вода“, през Гергьовския хляб и Гергьовската люлка, забавните игри и песни на празника, сплашването на дръвчетата с брадва, за да дадат много и вкусен плод, та до затвореното хоро на мегдана.

В къщата музей „Анание Явашов“ децата се превръщаха в изследователи на рода Явашови и научиха любопитни неща от живота на известния разградски учител, директор на местната гимназията, общественик и ботаник, ревностен изследовател на Лудогорието и основоположник на музейното дело в Разград, академик Анание Явашов.

Навсякъде пред включилите се в инициативата музейните специалисти разказваха историята на Регионалния исторически музей и ролята му в издирването, изучаването, опазването и представянето на културно-историческото наследство на Разградския край.

„Вече трета поредна година отбелязваме Международния ден на музеите със специална програма за деца и възрастни. Идеята ни е по достъпен начин те да опознаят културното наследство и историческото минало на родния край, да научат повече за основните дейности и функции на музея, и професиите на музейните специалисти“, каза за директорът на музея Таня Тодорова.

Още снимки може да видите ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 78

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.