Стефан ПЕНЕВ: 2023-та е много, много лоша година за всички пролетници

Един от най-големите агробизнесмени в Лудогорието – Стефан Пенев, днес бе домакин на втория  във фирмата му „Стефан Георгиев – НИМ“ „Открит ден на царевицата“.

„2023 година е много, много лоша за пролетниците и най-вече – за царевицата“, каза той на опитното поле край Лозница пред колеги, партньори, клиенти и приятели от Североизтока. „Тя се нуждае от подходяща температура, храна и влага. Дъждовете със стопанско значение секнаха след месец май, а по време на озърняването за много дълго време температурите бяха между 37 и 40 градуса“, обясни агробисменът.

Според него в добри години добивите от „Царицата на полето“ може да достигнат до тон и половина от декар. Сега очакванията са средно между за 300-400 кг/дка до 500, където е имало повече локални валежи. „Но пък сега можем да видим как се представят различните сортове в подобна сушава и гореща година“, потърси и ползата в трудностите Стефан Пенев.

Днес на опитното поле земеделците и областният управител Владимир Димитров видяха над 100 хибрида царевица на всички водещи европейски компании – семепроизводители, както и 15 на Института в Кнежа, които по нищо не отстъпват на чуждестранните.

Стефан Пенев прогнозира и лош пазар на продукцията. При тези добиви и очаквани цени от 400-420 лв/т и при разходи не по-малко от 250 лв/т, при повишени ренти на земята, заплати и допълнителни, но задължителни агромероприятия по линия та ЕС, които включват и купуване но нова техника/, производителите можело да излязат и на загуба.

В подкрепа на думите си той каза, че сега има много по-малко заявки за семена. Обяснението на земеделците е, че ограничават разходите си и ще разчитат на собствено производство. А се чували и гласове за възможна нулева година.

„Не ни е за първи път, с природата борбата е трудна, но ще се справим, ще оцелеем!“, не крие непресъхващия си оптимизъм агробизнесменът.

Амбицията му е Денят на царевицата да стане традиционен, защото е убеден, че тази култура ще става все по-важна за земеделието. А вече повече от 30 години насам Стефан Пенев организира и Ден на пшеницата.

/e-Razgrad/

Hits: 19

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.