Срещу Путин и Русия е подаден съдебен иск за $3 млрд. за сваления боинг

Джери Скинър – адвокат на роднини на жертвите от атентата над Локърби – е подал в Европейския съд за правата на човека иск срещу Русия и лично срещу президента Владимир Путин за изплащане на обезщетение на близки на загиналите в сваления в Източна Украйна през 2014 г. пътнически боинг.

Зад иска първоначално са застанали 16 души, но днес са достигнали 291, съобщи ексклузивно Радио “Ехото на Москва”. В интервю за радиостанцията Скинър казва, че размерът на обезщетението надхвърля 330 милиона долара, защото е започнало от името на 33 жертви плюс съдебните разходи, но и че той има намерение да се бори в съда в Страсбург за всеки от загиналите 298 души да бъдат изпратени по 10 млн. долара.

Толкова прие да изплати Либия в извънсъдебно споразумение за сваления с бомбена експлозия през 1988 г. самолет на “Пан американ”. За 270 загинали общата сума достигна 2.7 млрд. долара. Скинър обяснява, че при подобни споразумения има два основни елемента – поверителност и отсъствие на настояване да се признае вина или отговорност. Но самият факт, че Муамар Кадафи прие да изплати такава огромна сума бе изтълкуван като негласно признаване на вина, допълва Скинър.

Той е убеден, че отговорност за трагедията с полет МН17 носи лично Владимир Путин. Без съгласуване с президента няма как такава съвременна зенитна система като “Бук” да бъде изпратена извън пределите на Русия, дори целта да е била само прикриване на войски, обяснява адвокатът пред “Ехото на Москва”.

С иска към ЕСПЧ роднините искат руският президент да разбере, че според тях той не само е знаел за случващото се, но и е издал съответното разрешение за изпращането на комплекса “Бук” от бойната част в Южна Русия. Москва категорично отрича да има нещо общо с трагедията.

Скинър обяснява в интервюто, че поисканото обезщетение смайва медиите, но това е максималният размер, а крайният резултат винаги е сума, която никога не съвпада с първоначалната и зависи от хода на делото.

Той споделя, че преди години е предложил на Москва извънсъдебно споразумение чрез руските посолства в САЩ и Австралия, от която има доста загинали. Руската страна е била информирана и за намерението да бъде изпратен иск пред ЕСПЧ, но до днес Скинър не е получил никакъв отговор.

ЕСПЧ допуска за разглеждане искове, когато са изчерпани всички възможности и процедури на национално ниво. Но има и важно изключение, което е приложено в този случай – когато такъв процес не отговаря на изискванията за безпристрастност, няма осигурен достъп до доказателствата по делото (Русия отхвърля всички представени до днес факти и твърдения на международната разследваща група – бел.ред.) или ако съдебното разследване може да е опасно за сугурността на някоя от страните. “Не сме подавали заявление пред московски районен съд, защото не намерихме юрист, който би се съгласил да ни помогне, нито източник на финансиране, защото нямаше увереност, че всичко ще е безопасно и без усложнения.”

Ако спечели делото, а Русия откаже да плати сумата, Скинър разчита да получи обезщетението чрез блокиране и конфискуване на руско имущество в Европа.

В петък ЕСПЧ задължи Москва да изплати общо 10 млн. евро за масовото депортиране през 2006 г. на не по-малко от 1500 граждани на Грузия. Всеки депортиран трябва да бъде възмезден с 2000 евро, а който е бил арестуван – с 10-15 000 евро. Грузинският иск бе за 70 млн. евро.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.