Срещи на върха: Обсъждат климата, Brexit и парите до 2027 година

Зеленият пакт, многогодишната финансова рамка и кризата в Световната търговска организация ще бъдат сред основните теми, които европейските лидери ще обсъждат на днешното заседание в Брюксел.

Още вчера се разбра, че три страни-членки – Чехия, Полша и Унгария няма да подкрепят Пакта. България е на позицията, че борбата с климатичните промени не трябва да пречи на социалното и икономическо развитие и подчертава, че приоритет за страната ни продължава да бъде правото на страните-членки да определят своя енергиен микс.

„Следващата многогодишна финансова рамка е с хоризонт едва до 2027-ма година, като нито един от инструментите не е специално и изцяло насочен към справяне с негативното социално, регионално или секторно отражение на прехода към климатичен неутралитет“, се казва още в позицията на страната ни. Като се подчертава, че в случая ключов ще бъде фондът за справедлив преход, се добавя, че неговите параметри предстои да бъдат представени и одобрени.

Остават и разногласията по многогодишната финансова рамка, предложена от финландското председателство, между кохезионните държави и страните-донори, като ябълката на раздора се явява орязването на парите по кохезионния фонд и общата селскостопанска политика.

Реклама:


„Финансирането на новите приоритети не трябва да е за сметка на кохезията и земеделието, които са доказали своята добавена стойност за всички страни-членки“, е позицията на България. Лидерите ще отбележат, че Световната търговска организация е в криза и дейността й за уреждането на спорове е парализирана.

Преди заседанието на ръководителите на страните-членки, премиерът Бойко Борисов ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Срещата, която според дипломатически източници, е по наша молба, ще се състои в щаб-квартирата на Алианса.

Укрепването на общото сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната ще бъде сред основните теми на срещата. Във фокуса на разговора ще е и напредъкът по изпълнението на общите задачи в контекста на съвременните световни предизвикателства, както и съвместните военни учения в рамките на НАТО, пишат от правителствената пресслужба.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *