Спецпрокуратурата влезе в Министерството на културата

Прокурори от Специализираната прокуратура влязоха в Министерството на културата.

Очаква се да бъде иззета документация, свързана с изнесените от депутата от БСП Елена Йончева данни. По-рано днес тя разпространи аудиозапис, за който твърди, че уличава министъра на културата Боил Банов, че като заместник-министър през 2016 г. е искал да спести на изпълнителя на ремонта на Ларгото 700 000 лева неустойки заради забавянето на ремонта.

Самият Банов беше категоричен, че опростени пари няма, и заяви, че е рекетиран. Той посочи името на Ангел Ангелов, който е бил директор на дирекция „Европейски програми и проекти” в Министерството на културата, и е бил уволнен.

Банов показа на медиите искова молба от Министерството на културата към фирмата изпълнител на ремонта за забавяне и неизпълнени дейности за 750 000 лв., като по думите му в момента текат съдебни дела. Според него разпространеният аудиозапис е монтаж. Министърът се закани, че ще съди всеки, когото може “по трасето” Проверката на прокуратурата трябва да приключи в срок до 2 месеца, като има опция за удължаване с още 1 месец.

Данните, изнесени от Елена Йончева за нарушения, извършени от министъра на културата Боил Банов и други лица, според нас сочат за евентуално извършено престъпление по служба и безстопанственост, заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Предстои разследващите да изземат цялата документация по случая и да посетят министър Банов, който ще бъде разпитан. Арнаудова обясни, че още днес ще започнат разпити на хора, които имат отношение по случая с изграждането на Ларгото и последващите действия на Министерството на културата, представени от Елена Йончева.

„Изнесените от нея записи на разговори биха могли да се използват като годно доказателство, но тъй като не са правени в условията на СРС, трябва да се назначи експертиза, която да установи съдържанието, участниците и авторството им”, поясни говорителят на главния прокурор.

„Когато прослушахме записите, разпознахме гласове на хора, които считаме, че са автори на изявленията, описани в този запис. Ще ги поканим да дадат обяснения. Самият запис ще бъде подложен на експертен анализ”, допълни Арнаудова. По думите й, неподаването на сигнал е укоримо поведение, но не всяко такова е престъпление от общ характер. Така тя коментира дали е наказуемо, че служителят в министерството, направил записите, не е сигнализирал органите на реда, след като е знаел за извършени нарушения.

Арнаудова уточни, че ако този служител се притеснява за здравето си или положението си в обществото, ще бъде гарантирана неговата сигурност.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.