Софиянец – мним търговец, измъкнал 29 300 лева от пет фирми с обещание да им достави строителни материали

ЗАДЪРЖАН Е НА 4 ФЕВРУАРИ, ОТ ДНЕС С РЕШЕНИЕ НА СЪДА ОСТАВА ЗА ПОСТОЯННО В АРЕСТА

След като уважи искането на Районна прокуратура – Разград, състав на Разградския районен съд определи „задържане под стража“ за мъж от София, извършил серия от измами, при които няколко юридически лица били ощетени, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

Я.Д. е привлечен към наказателна отговорност за това, че в условията на повторност в немаловажни случаи, представяйки се за длъжностно лице – управител на търговски дружество, в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение в петима представители на търговски дружества, че ще им достави строителни материали, и с това причинил на юридическите лица имотна вреда в големи размери. За този род престъпления Наказателния кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до осем години.

В петте случая на реализирани измами 46-годишният мъж използвал една и съща схема. След осъществен контакт с потенциалните жертви, той предлагал изгодни цени за търсените от тях строителни материали. Обвиняемият изпращал проформа – фактура на потърпевшите фирми и след заплащане на договорената цена, той трябвало да изпрати стоката. Нещо, което не се случило в нито един от случаите. Така управителите или собственици на пет търговски дружества със седалища в различни градове на страната били ощетени с общо 29 293,35 лева.

От свидетелството за съдимост на Я.Д. е видно, че същият е извършил престъплението, след като вече бил три пъти осъждан за извършени от него измами и в изпитателния срок на всяко едно от тези му осъждания. Това е един от мотивите на наблюдаващия случая прокурор от Районна прокуратура – Разград да внесе искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия. Освен това, съществува реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

На 4 февруари 2022 година Я.Д. е задържан за срок до 72 часа, а днес съдът определи той да остане в ареста. Определението на Районен съд – Разград подлежи на обжалване пред Окръжния съд в града.

/e-Razgrad/

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.