Смъртта на млада полякиня, заради забрана за аборт, вдигна хиляди поляци

Хиляди поляци участваха в протести срещу въведените ограничения на абортите, които според тях са довели до смъртта на млада жена, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
През януари в Полша влезе в сила решение на Конституционния съд, според което абортът поради дефекти на плода противоречи на Конституцията на страната. Това доведе до почти пълна забрана на абортите и множество протести.
Участниците в протестите във Варшава и десетки други градове носеха свещи и плакати с лозунги като “безразличието е съучастие” и призоваващи да не се допускат повече подобни случаи.
Според активисти смъртта на 30-годишната Изабела, починала в 22-ата седмица на бременността си от септичен шок, се дължи на решението на съда.
Жената отишла в болница в Пшчина през септември поради изтичане на околоплодната течност. По-рано данните от сканирането показали множество дефекти на зародиша. Лекарите обаче отказали да сложат край на бременността й, защото сърцето на плода все още биело.
Те решили да извършат цезарово сечение, след като се установило, че сърцето му е спряло, но жената починала на път към операционната.
“Нейното сърце също биеше”, пишеше на плакати, носени от участници в протестите.
Днес полският портал Onet.pl публикува интервю със съпруга на жена, която, според него, е починала при подобни обстоятелства.
Според правителството причината за смъртта на Изабела е лекарска грешка, а не решението на съда. Здравният министър Адам Неджелски обеща да публикува насоки, обясняващи кога абортите са законни и кога – не.
Дир.бг

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.