След 23 години в затвора: Американец стана милионер

ТОЙ Е ЛЕЖАЛ ЗА УБИЙСТВА

Федерален съд в САЩ постанови, че 51-годишният Анди Болдън трябва да получи голямо обезщетение, след като погрешка е прекарал близо 23 години в затвора. Според Northwest Arkanzas Democrat Gazette сега той е милионер.

Мъжът е лежал в затвора по обвинение за убийството на двама души през 1994 г. Адвокатът на американеца Рон Сейфър каза, че полицията няма доказателства за участието му в сделката с наркотиците, довела до убийствата.

Болдън заяви, че е невинен и заведе дело срещу град Чикаго, в който се опита да оспори присъдата. Но градските адвокати и следователи казаха по време на федералния процес, че процесът срещу Болдън е бил справедлив и той е виновен за убийствата.

През 2014 г. апелативен съд постанови, че адвокатът на мъжа е действал неефективно. Прокуратурата на окръг Кук прекрати делото, вместо да започне нов процес срещу Болдън, и му издаде удостоверение за невинност. През 2016 г. американецът излезе от затвора.

Съдът постанови, че мъжът трябва да получи обезщетение за времето, прекарано в затвора. Градът трябва да плати обезщетение в размер на $25 милиона, а двамата полицаи, които са все още живи, трябва да платят по 100 000 долара всеки.

По-рано беше съобщено, че жител на американския град Дърам, Северна Каролина, е излежал 44 години затвор за чуждо престъпление и е получил като обезщетение $750 хиляди.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.