След пороите и градушките идват непоносими жеги

След повсеместните валежи, натрупали само за 2-3 дни по 2-3 месечни норми на някои места, почвата е напоена докрай с влага, а тучната буйна зеленина изпарява огромни количества от нея в топлия въздух. В местата с повече слънце, още вчера и днес температурите, макар и непревишаващи 26, 27 градуса, се чувстват като много по-високи, именно заради твърде високата атмосферна влажност.

Днес ще вали и гърми на много места в по-голямата част от страната, освен в крайните източни райони. Дневните температури ще останат в интервала 22-27 градуса.

Утрешният ден ще бъде първият от поредица такива с плавно и колебливо, но осезаемо стабилизиране на атмосферата. В Западна България все още остават условия за гръмотевични бури и градушки, но в низините на източната половина вероятността за подобни явления чувствително намалява. Температурите ще се повишат с градус-два и ще достигнат 23 до 27, 28 градуса.

В петък ще се затопли още и температурите ще са в интервала от 26 до около 31 градуса. Краткотрайни валежи с гръмотевици ще има, но на по-малко места, този път предимно в Източна България и около планините.

Влагата във въздуха след валежите през последните дни и температури от вече над 30 градуса на много места в низините, ще създават усещане за сериозен дискомфорт: бъдете внимателни! Това не са екстремно високи за лятото стойности, но ще са по-високи от сегашните с 5-7 градуса при оставаща много висока относителна влажност.

В събота температурите ще бъдат от 26, 27 до 31, 32 градуса. В и около този интервал, според предварителните прогнози, ще остават те и през голяма част от следващата седмица. В съботния ден ще превали и прегърми на места на североизток и в планините, но в останалата, по-голяма част от страната, ще има купеста облачност, но малка вероятност за валежи.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.