След отстраняването на критиците БСП избира екипа на Нинова

Новото широко ръководство на БСП – Националният съвет, ще заседава за първи път на “Позитано” 20 днес, за да избере тясно ръководство – Изпълнително бюро.

Изборът е важен по две причини – първо, чрез хората, които преизбраният на първия в историята на БСП пряк избор лидер Корнелия Нинова ще предложи, ще се осъществява политиката на партията; и второ – при гласуването, което вероятно ще бъде тайно, ще се види каква е и подкрепата в новия мандат за председателя, която имаше проблеми в предишния.

На конгрес на БСП преди две седмици от широкото ръководство на БСП отпаднаха част от критиците на Нинова – Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Пирински, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Катя Николова, Красимир Янков, Валери Жаблянов, и др.; но пък останаха други, обявяващи се за опозиция – Кирил Добрев, Георги Гергов, Драгомир Стойнев, Калоян Паргов и дори Борислав Гуцанов.

Според социалисти е имало договаряне между част от кръговете кой да бъде избран и кой – не, заради което отпаднали само идеологическите критици. Предполага се, че Нинова има подкрепата на около четири-пети от 185 членове. Досега не е имало случай някой да е посочен, а да не е избран за член на Изпълнителното бюро.

Очакванията са част от социалистите, които са в сегашното Изпълнително бюро, да останат и в новото. Предполага се, че ще има поне трима зам.-председатели на БСП – по организационни въпроси, по идеология и по международни въпроси.

Хората, които бяха избрани с най-голямо мнозинство за широкото ръководство, са Крум Зарков, Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов и Кристиан Вигенин. Има очаквания, че част от тях ще са в тясното.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.