Слагат пластмасови подкови на конете във Виена

Металните подкови на конете, които се движат през центъра на Виена, вече ще бъдат сменени с пластмасови, съобщиха от Бюрото за международни връзки на Община Виена.

Сега те нанасят значителни щети на уличната настилка в австрийската столица, а разходите за ремонт са високи. Заради това общината е решила да субсидира преминаването към пластмасови подкови за собствениците на файтони, които се съгласят на това.

Файтоните или фиакрите, като са наричани във Виена, са част от чара на града. Те са предпочитани за разходки от туристите в австрийската столица, а кочияшите им разказват интересни истории от времето на империята и ги запознават с архитектурните забележителности.

В последните години Виена предприе различни мерки за насърчаване на хуманното отношение към животните. Така например конете излизат в принудителен отпуск, когато температурата в австрийската столица превиши 35 градуса Целзий. Но тази виенска атракция и любим фотомотив предизвиква допълнителни разходи за градската управа, тъй като железните подкови износват бързо асфалтовата настилка, а и гражданите, живеещи в центъра, се оплакват от тракането на конските копита.

Затова местната власт реши да се използват пластмасови подкови, съществуващи на пазара, които след време да станат задължителни за конете, движещи се по виенските улици.

Виена е решила да субсидира преминаването към пластмасови подкови, защото те са много по-скъпи. Разходите за един кон възлизат на около 4000 евро годишно. Това е два пъти повече в сравнение с традиционния модел подкови. Пластмасовият вариант ще забави износването на уличната настилка, чийто ремонт гълта около 800 000 евро годишно.

От ветеринарна гледна точка пластмасовите подкови са даже по-приемливи за конете, разказва професор Терезия Лика. Изследванията показват, че те не са неприятни за животните. Единствената разлика е, че подковаването трябва да е по-често – приблизително на всеки шест седмици, докато металните подкови могат да се използват до девет седмици.

Dariknews.bg

Hits: 188

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.