СЗО удължи режима на извънредно положение заради пандемията от коронвирус

СЕГАШНАТА ПАНДЕМИЯ ПРЕДСТАВЛЯВА КРИЗА, КАКВАТО СЕ СЛУЧВА ВЕДНЪЖ НА СТОЛЕТИЕ, А ПОСЛЕДИЦИТЕ Й ЩЕ СЕ УСЕЩАТ ПРЕЗ ИДНИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ, Е ЗАЯВИЛ НА ЗАСЕДАНИЕТО ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА СЗО

Световната здравна организация (СЗО) удължи режима на международно извънредно положение заради пандемията от коронавирус с още три месеца. Това съобщи комитетът на СЗО по извънредните ситуации след заседание, предаде ТАСС.

Комитетът ще бъде свикан отново след три месеца.

Сегашната пандемия представлява криза, каквато се случва веднъж на столетие, а последиците й ще се усещат през идните десетилетия, е заявил на заседанието генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

По думите му много въпроси са разрешени, но и много остават без отговор.

Реклама:


Според данните за изследване на имунитета, с които разполага СЗО, по-голямата част от населението на Земята остава възприемчиво към този вирус, дори в районите, които са преминали тежко епидемията, посочи той.

Комитетът е препоръчал на СЗО да продължава да координира и мобилизира глобалните и регионални организации за борба с пандемията, да оказва подкрепа на страните в борбата с разпространението на инфекцията и да съдейства за ускоряване на научните изследвания за изясняване на животинския източник и потенциалния природен резервоар на коронавируса.

Това бе четвъртото заседание на комитета. СЗО обяви режим на извънредно положение в световното здравеопазване заради коронавируса на 30 януари.

Междувременно стана ясно, че броят на заразените с новия коронавирус в световен мащаб е надхвърлил 17,67 милиона души, а 679 918 са починали. Това сочат данни, събрани от Ройтерс.

Инфекции са регистрирани в над 210 държави и територии, откакто през декември 2019 година бяха установени първите случаи в Китай.

Световната здравна организация, цитирана от ТАСС, информира, че заразените в Африка вече са 928 320, увеличавайки се с 19 976 за едно денонощие. Най-много инфектирани и починали на африканския континент са отчетени в Република Южна Африка – съответно 493 183 и 8005.

Dnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *