Северна Македония вече замени Македония

Вече е официално – Република Северна Македония замени Република Македония като част от историческа сделка с Гърция, пише в репортаж от Скопие Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Новото име Република Северна Македония влезе в сила от вчера с пристигането на вербалната нота от гръцкото външно министерство и публикуването в Държавен вестник.

Днес пък Държавен вестник публикува и формално споразумението за името, с което отваря пътя за присъединяването на преименуваната държава към НАТО, а по-късно – и към Европейския съюз.

Като първа практическа стъпка работници сменяха пътните знаци на границата с Гърция, за да отразяват промяната на името, което слага край на почти три десетилетия спор с Гърция за използването на името “Македония”. По-късно страната ще смени знаците на летищата и на държавните сгради, интернет страници и печатни материали.

Регистрационните номера на превозните средства също ще бъдат сменени, а паспортите и банкнотите ще се променят през следващите години.

Сделката беше посрещната с гласовити възражения от големи слоеве от обществото и от двете страни на границата. Критиците в двете държави обвиниха правителствата си в прекалени отстъпки към отсрещната страна.

Сред първите практически стъпки, които трябва да предприеме Северна Македония, е да информира Обединените нации и всички страни, които са я признали като Македония, че името й вече е променено.

Митническата администрация на страната трябва да промени дигиталните си записи в срок от три дни, за да отразяват новото име, като същевременно ще бъдат сменени знаците на летищата и на граничните пунктове. Регистрационните номера на превозните средства ще бъдат променени до четири месеца, а издаването на новите паспорти ще започне към края на годината.

Ще бъдат отпечатани и нови банкноти, но не веднага. Северномакедонските власти съобщиха, че централната банка ще изготви план за постепенната замяна на банкнотите, като първите нови банкноти ще бъдат подготвени в началото на следващата година.

С единия крак в НАТО

Македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска ще представя страната си днес и утре на министерската среща на алианса за първи път като сигурна бъдеща членка на НАТО, съобщи агенция МИА. Това е първото заседание на членките на НАТО за 2019 г. и първото заседание, на което Македония ще седне до съюзничките си от алианса, след като миналата седмица (на 6 февруари) бе подписан присъединителният протокол.

По време на посещението си тя планира няколко двустранни срещи с колегите си от НАТО, сред които министрите от Белгия, Великобритания, Канада, Гърция, Турция и др.Българското правителство одобри днес протокола към Северноатлантическия договор относно

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.