Световните милиардери са увеличавали богатството си с по 2.5 млрд. долара на ден през 2018 г.

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 г. и 26 милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света.

Това се посочва в доклад на неправителствената организация “Оксфам”, която призова държавите да облагат с по-висок данък най-богатите хора, съобщава БТА.

“Пропастта, която се е увеличила между богатите и бедните, възпрепятства борбата срещу бедността, вреди на икономиката и подхранва гнева в света”, посочва изпълнителният директор на “Оксфам” Уини Бианийма.

Правителствата трябва да гарантират, че компаниите и най-богатите хора плащат своя дял от данъците, допълва тя по случай традиционното публикуване на годишния доклад на “Оксфам” за неравенствата в света в навечерието на Световния икономически форум в Давос, който ще се проведе от 22 до 25 януари в швейцарския зимен курорт.

Според цифрите на неправителствената организация, чиято методология се основава на данните, публикувани от американското сп. “Форбс” и банката “Креди Сюис” (Credit Suisse), 26 души разполагат с толкова пари, колкото и 3.8 млрд. души, които се водят най-бедни на планетата. През 2017 година техният брой бе 43.

Най-богатият човек в света – Джеф Безос, президентът на “Амазон” (Amazon), е натрупал богатство през 2018 г. на стойност 112 милиарда долара според “Оксфам”. За сравнение – бюджетът за здравеопазване на Етиопия е 1% от състоянието му, подчертава неправителствената организация.

Общо богатството на милиардерите по света се е увеличило с 900 млрд. долара миналата година, или с 2.5 млрд. долара на ден, а състоянието на половината най-бедно население на планетата се е свило с 11 на сто. Броят на милиардерите се е удвоил от финансовата криза през 2008 година, посочва неправителствената организация, констатирайки, че “най-богатите са облагодетелствани не само от нарастващо състояние, но и от най-ниски ниски данъци от десетилетия”.

Експертите на “Оксфам” твърдят, че от един долар от подоходното облагане само четири цента идват от налози върху богатството. Най-богатите крият от данъчните власти 7.6 трилиона долара, а в страни като Бразилия или Великобритания “10-те процента най-бедни хора плащат вече по-високи данъци пропорционално на техните доходи в сравнение с най-богатите”.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.