Сборникът „Военната памет на Разград” – в Националния парк-музей „Шипка”

Сборникът „Военната памет на Разград” – издание на Регионалния исторически музей – Разград, вече е и в Националния парк-музей „Шипка”.

Сборникът бе подарен на неговия директор д-р Чавдар Ангелов от зам.-областния управител Евгени  Драганов. Чавдар Ангелов каза, че има намерение да издаде подобен сборник и за Казанлък.

Директорът на Националния парк-музей „Шипка” бе в Разград за среща на тема „Освобождението на Разград и военните действия на Източния отряд”. Събитието, организирано от Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”, е посветено на Деня на Разград 28 януари.

Пред участниците в срещата д-р Чавдар Ангелов разказа известни и не толкова известни факти за Шипченската епопея през 1877 г., за битките от Руско-турската война в Североизточна България, за инициативата за изграждането на Паметника на свободата, както и за предстоящото през август честване на 85-годишнината от изграждането на монумента. Сред изненадите за юбилея ще е полет на два военни самолета над паметника навръх честването, както и включване в отбелязването на годишнината на населените места, които се наричат „Малката Шипка” – там, където са се провеждали ожесточени битки от Руско-турската война. Д-р Чавдар Ангелов покани жителите на Разград да участват в честванията.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.