САЩ въвлякоха Виетнам в играта с Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на КНР Си Цзинпин ще се срещнат може би в края на февруари. Стопанинът на Белия дом каза, че мисли за такъв вариант.

По-рано Вашингтон съобщи, че се подготвя и среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. По данни от източници и в двата случая преговорите изглежда ще протекат във Виетнам. Сценарий, който ще повиши ролята на тази страна в световен мащаб. Според експерти американците са повели хитра игра в стремеж за сближаване с бившия си враг напук на Пекин.

За място на възможната среща се сочи виетнамският крайбрежен град Дананг. Името му буди съвсем ясни асоциации у хората, следили хода на американската война във Виетнам. Защото през 60-те и 70-те там действаше огромна американска база с летище и пристанище, през която САЩ изпращаха в страната войници и военни товари.

И ето, колелото на историята направи пълен оборот. Днес Вашингтон вижда в Дананг удобна точка на картата, където може да договори сделка в търговския спор с Китай и да стигне до разбирателство със Северна Корея за ядрено разоръжаване на страната.

Според източник на издавания в Хонконг в. “Саут Чайна морнинг пост”, председателят на КНР и главата на американската администрация обмислят среща в Дананг на 27 и 28 февруари. Тръмп спомена това тези дни, докато разговаряше във Вашингтон с китайска търговска делегация, оглавявана от вицепремиера Лю Хъ. Президентът на САЩ каза, че с удоволствие ще се срещне със Си веднъж или два пъти, за да сключат търговска спогодба. Не бяха огласени никакви подробности за подготовката на това събитие. Китайското външно министерство посочи само, че Си би желал да поддържа контакти с Тръмп по различни канали.

Вашингтон се готви и за втора среща между Тръмп и Ким Чен-ун в края на февруари. Президентът на САЩ обеща да съобщи датата и мястото тази седмица – може би във вторник, когато ще огласи доклад за положението на страната.

В. “Уолстрийт джърнъл” съобщи, че по време на разговора в Овалния кабинет на Белия дом делегацията от КНР е предложила на Тръмп да се срещне със Си на китайския остров Хайнан – след като американският лидер приключи преговорите с Ким. Както обясни Цзин Цанжун, зам.-декан на факултета за международни изследвания в Народния университет на Пекин,

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.