Само 35 избирателни секции за българите във Великобритания след Брекзит

 Само 35 избирателни секции ще има за българите, живеещи във Великобритания, след като страната напусне Европейския съюз. Това се случва, след като депутатите отхвърлиха предложението на ДПС в Изборния кодекс да бъде върнат старият режим за отваряне на секциите в чужбина, при който нямаше лимит за държави извън ЕС.Българската диаспора зад граница става все по-голяма – 2-2,5 милиона души. Големи български общности има в много страни извън ЕС, не може да делите българските избиратели, предупреди Хамид Хамид от ДПС”, цитиран от “24 часа”.

Той даде пример освен с Великобритания, с Турция, САЩ, Македония и Молдова. Отхвърлено бе и искането на ДПС за премахване на уседналостта на местните избори. “Вместо да давате възможност на всеки български гражданин да гласува, вие лишавате едни от право на глас”, заяви Хамид, като подчерта, че от партията не са против уседналостта по принцип.

“Трябва да има такава, но тя да е от момента, в който президентът насрочи съответните избори с указ, обясни той. И при двата вота ГЕРБ гласува с “въздържал си”. След обжалване и връщане на решение на ЦИК от ВАС, избирателната комисия ще взема повторно решение с гласовете на 50 плюс 1 от членовете си, а не с мнозинство от 2/3, както досега, решиха още депутатите.

Отхвърлено бе предложението на БСП за предварително обявяване на предварителния избирателен списък. Очаква се това да стане и с идеята на социалистите за публичен регистър на избирателите.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.