Русия разработва ваксина едновременно за грип и COVID-19

Русия разработва комбиниран препарат, защитаващ едновременно от грип и COVID-19, съобщи директорът на института, създал руската ваксина срещу коронавируса.

Според Алекснадър Гинцбург новият продукт може да се появи към края на 2022 г. В момента се усъвършенствала технологията за създаването му на базата на съществуващи щамове, а след около година можело да започнат клиничните тестове. Пред РИА „Новости“ директорът на Центъра „Гамалея“ пояснява, че могат да добавят и други щамове, когато се появят.

За подобна ваксина съобщи през август Евгений Иляхто, генерален директор на Националния медицински изследователски център „Алмазов“ в Санкт Петербург. Същото каза през ноември Ринат Максютов, директор на центъра за вирусология „Вектор“ в Новосибирск, според когото са правени тестове с животни и „еднократната имунизация осигурява формиране на силна имунна реакция“.

Днес ръководителят на руския регулатор каза, че може да регистрира чуждестранна ваксина, включително тази на Pfizer/BioNTech. В момента в страната са регистрирани две ваксини за коронавируса – векторната „Спутник V“ на „Гамалея“ и пептидната ваксина „ЭпиВакКорона“ на „Вектора“. И двете се използват за ваксиниране от декември насам.

Реклама:


Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *