Русия временно ще се изключи от интернет

Русия ще се опита да се изключи от глобалната интернет мрежа, като част от тест за киберзащитата. Това означава, че докато гражданите ще могат да ползват локални услуги и да предават информация вътре в страната, то достъпът до останалата част от интернет ще бъде временно отрязан, съобщава БиБиСи.

Според изтекла информация Русия ще се изключи от глобалната уеб мрежа преди 1 април тази година. А тестът ще продължи не повече от един ден.

Руските власти обаче заявяват, че страната би се изключила от глобалния интернет само в случай на голяма заплаха и атака отвън.

През миналата година в парламента бе представен законопроект, който да наложи технически промени, необходими за независимото функциониране на локалния интернет и отрязването от глобалната мрежа. Проектозаконът, наречен Националната програма за дигитална икономика, изисква от руските интернет доставчици да гарантират, че той може да работи в случай, че чуждестранните сили действат, за да изолират страната онлайн.

От ръководството на страната смятат, че единият вариант е заради санкции, достъпът на Русия до важни глобални онлайн услуги да бъде отрязан.

Възможно е обаче срещу страната да бъде предприета масирана парализираща кибератака, която да изисква превантивното изключване на интернет.

Извършването на теста ще провери до каква степен Русия може да удържи на подобни ситуации.

Мерките, описани в проектозакона, предвиждат изграждането на собствена руска версия на адресната система на мрежата, известна като DNS, така че тя може да работи, ако се прекъснат връзките към сървърите, намиращи се на международно ниво.

В момента 12 организации наблюдават root сървърите за DNS, като нито една от тях не е в Русия. Въпреки това много копия от основната адресна книга на мрежата вече съществуват в Русия, което предполага, че нейните мрежови системи могат да продължат да работят, дори ако срещу страната бъдат наложени тежки уеб санкции.

Очаква се тестът да включи и доставчиците на интернет услуги, които трябва да демонстрират, че могат да насочват данните към контролираните от правителството точки за маршрутизиране. Те ще филтрират трафика, така че данните, изпращани между руснаците, да достигат до местоназначението си, но всички, предназначени за чуждестранни компютри – да се отхвърлят.

В крайна сметка руското правителство иска целият вътрешен трафик да преминава през тези маршрути. Смята се, че това е част от усилията за създаване на система за масова цензура, подобна на тази, наблюдавана в Китай, която се опитва да ограничи “забранения трафик”.

Руските новинарски организации съобщават, че интернет доставчиците на национално ниво подкрепят целите на законопроекта, но са разделени за това как да го направят. Те смятат, че тестът ще доведе до “сериозни смущения” в руския интернет трафик, съобщава ZDNet.

Руското правителство предоставя пари на интернет доставчици, за да променят инфраструктурата си, така че усилията за пренасочване и блокиране на трафика да могат да бъдат правилно тествани.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.