Резистограф диагностицира дърветата в Разград

Служители на “Паркстрой“ преминаха в началото на седмицата обучение за работа с резистограф – уред, който извършва диагностика на вътрешното състояние на дърветата. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

С резистографа се обследва плътността, установява се има ли гнилостни процеси, водещи до образуване на хралупи, налични ли са гъбични процеси.

В цялата страна функционират 6 резистографа, закупени от общински управи, в столицата са два, има такъв и в Пловдив. Уредът може да обследва дървета в диаметър между 30 до 100 см., като този на „Паркстрой“ е за диаметър до 50 см. След експертната оценка за състоянието на обследваните дървета в населени места се взема решение дали те са опасни за преминаващи хора, автомобили и за съседни сгради и дали не необходимо да бъдат отсечени или да останат под наблюдение.

Какво е състоянието на дървото се вижда на дисплея на уреда в момента на извършването на обследване, това се случва с пробиване на дървесните пластове с игла 2 милиметра, като при тази процедура не се уврежда стволът. Диаграмата от всяко от обследванията се принтира и именно снея може да се вземе компетентно решение за необходимостта от интервенции върху обследваното дърво. Правата линия в диаграмата показва проблемно състояние на дървото.

Първата принтирана диаграма в Разград бе за обследването на тополата до „Български пощи“. То установи, че стволът на дървото е здрав, но във връзка с безопасността вероятно ще се наложи премахване на клоните му. Подобно е и състоянието на липите по ул. „Паркова“ между пресечките с ул. „Гаврил Кръстевич“ и „Княз Борис“ – здрави корени и загниващи клони. Предстои в Община Разград да се вземе решение за тези дървета.

Резистографът може да се използва и за диагностика на други обекти и съоръжение от дървесина: дървени стълбове, мостове, дървени части от съоръжения на детски площадки, основи на стари дървени къщи, дървени греди и други.

/e-Razgrad/

Hits: 0

2 Replies to “Резистограф диагностицира дърветата в Разград”

  1. А как диагностицираме ежедневната незаконна сеч и масовото обезлесяване? Дано да останат в миналото, при наличие на резистографи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.