Различният 24 май в Разград

КМЕТЪТ ДЕНЧО БОЯДЖИЕВ ВРЪЧИ ОТЛИЧИЯ НА 18 РАЗГРАДЧАНИ С ПРИНОС ЗА РАЗВИТИЕТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И КУЛТУРАТА

18 разградчани с принос за развитието на образованието и културата на региона получиха заслужени отличия на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това стана на две кратки и съобразени с противоепидемичните мерки събития, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

„Върви, народе възродени” прозвуча в началото на тържеството на площад „Възраждане” до паметника на учениците на Св. Св. Кирил и Методий. Акапелното изпълнение на Химна на Кирил и Методий бе на председателя на Постоянната комисия по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности в Общинския съвет и почетен гражданин на Разград Свилена Дечева. Одата „Българският език” на Иван Вазов също огласи площада, изпълнена от секретаря на най-старата културна институция в Разград читалище „Развитие” Любомир Илиев.

„Днес повече от всякога ни липсват звънките детски гласове и усмивки, изпълнили улиците и площадите на нашия град. Но паметникът, който на всеки 24 май ни събира, не е самотен. Присъствието на нашата малка група около него не е само протоколно. Защото всички ние сме преди всичко разградчани, а след това – представители на местната и централна власт“, заяви в празничното си слово кметът Денчо Бояджиев. В него той поздрави учителите и творците на Разград. Приветствието, както и цялото тържество и втората му част в Етнографския музей се излъчваха на живо във фейсбук страницата на Община Разград.

Пред паметника на учениците на Светите братя бяха връчени две от традиционните за 24 май награди. Призьорите бяха определени с решения на Общинския съвет на сесията на 22 май, които на площада обяви председателят на местния парламент Стоян Ненчев. За оригинален и значим принос за развитието на българската култура, за издигане и утвърждаване на престижа на град Разград наградата „Златен Пегас” получи журналистът и краевед Божидарка Златарева. С наградата на името на Никола Икономов бяха удостоени: Донка Дюлгерова – за дългогодишна и всеотдайна работа като учител и 100-годишния й юбилей – и секретарят на читалище „Бузлуджа” Емилия Русева – за изключителни постижения в областта на културата в град Разград.

Символично от името на дейците на образованието и културата в Разградско гирлянда от цветя в основата на паметника на учениците на Св.св. Кирил и Методий положиха: Свилена Дечева, Любомир Илиев и заместник-кметът Милена Орешкова. Като част от официалната церемония венци и цветя бяха поднесени от: кмета Денчо Бояджиев и председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев, от името на народния представител Десислава Атанасова, от името на областния управител Гюнай Хюсмен, от Регионалното управление на образованието, след което представители на образователни и културни институции, както и на политически партии и граждани също положиха венци и цветя, спазвайки противоепидемичните мерки.

Втората част от отбелязването на 24 май в Разград се проведе в двора на Етнографския музей в града. Там първо Мехмед Алиев от Филиал Разград на Русенски университет „Ангел Кънчев” получи наградата „Студент на годината”, а след това на 4 групи заедно с родителите и училищните директори влязоха и отличниците на випуск 2020. Тазгодишните отличници са общо 14: Кристиян Михайлов от НПТГ ”Шандор Петьофи”; Деница Димитрова от ПГХТБТ ”Мария Кюри”; Фикрие Хасанова от ПГИ ”Робер Шуман”; Алпай Хавенгели, Ани Уручева и Мелиса Ниязи – и тримата от ППМГ ”Акад. Никола Обрешков”-Разград; Боримир Марчев, Боряна Иванова, Василена Костадинова, Емине Хасанова, Мартина Петрова, Мелиса Сали, Пресиян Терзиев и Хъкмет Ахмедов – всички от ПГПЧЕ ”Екзарх Йосиф”. Повечето от носителите на наградата „Отличник на випуска” вече са приети в  университети, споделиха с кмета Денчо Бояджиев своите желания за професионална реализация, а той им пожела успехи и след завършване на висшето си образование да се завърнат в родния край, за да допринасят още за неговото развитие.

/e-Razgrad.bg/

Hits: 19

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.