Разград чества 145-годишнината от Освобождението си

С тържествена церемония на площад „Възраждане“ разградчани отбелязаха 145-та годишнина от Освобождението.

На трибуната редом с кмета Денчо Бояджиев беше цялото ръководство на Община Разград, председателят на ОбС Стоян Ненчев, областният управител Драгомир Златев, народният представител Ивайло Мирчев, архиерейският наместник отец Георги, районният мюфтия Мехмед Аля, общински съветници, гостите от града побратим на Разград Кълъраш, начело с кмета Мариус-Григоре Дулче, новите почетни граждани на Разград и техните наследници.

„На днешния ден преди 145 години започна новата летопис на Разград в Третата българска държава. Ще спазим традицията в Деня на Разград да посвещаваме годината на важни събития и личности, свързани с историята на града и родния Лудогорски край. 2023 година ще бъде годината разградската духовност и култура – най-сигурният гарант за оцеляването и съхраняването на националната ни памет“, обяви в приветственото си слово кметът Денчо Бояджиев.

„Списъкът с имената на народните будители – духовните ни войни-  е дълъг, а наследството им – безсмъртно, уникално и безценно. Техните достойни наследници и духовни войни са съвременните културни институти, нашите учители, хората на изкуството и културата. Благодарим им за стореното, на техните дела ще бъде посветена настоящата 2023 година“, допълни Д. Бояджиев.

В тази връзка от официалната трибуна прозвуча още една новина: Регионалният исторически музей – Разград организира ученически конкурс за есе, стихотворение, рисунка и мултимедиен проект на тема „Бележити личности от Разград” с надслов „И ний сме дали нещо на света“.

След това присъстващите официални лица и стотици граждани поднесоха пред Мавзолея костница венци и цветя в знак на признателност пред освободителите и загиналите в сраженията войници, офицери и опълченци. Вътре бяха експонирани военните икони на Св. Димитър, Св. Георги и Св. Александър Невски, дарени на Разград по време на Освобождението.Тържеството завърши с празнична заря.

По-рано през деня в съслужение с местни духовници в храма „Св. Николай Чудотворец” Русенският митрополит Наум отслужи благодарствен молебен и заупокойна молитва за загиналите за Освобождението и Света литургия за Деня на Разград.

Сред миряните в храма бяха зам.-кметовете Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров и Полина Иванова, секретарят на Община Разград Нели Добрева, както и Областният управител Драгомир Златев и общински съветници, а също и чуждестранните гости на града за празника: делегацията от румънския град-побратим Кълъраш и новият почетен гражданин на Разград Герхард Робел.

В приветствието си в края на църковните ритуали митрополит Наум припомни историческите събития от преди 145 години, както и благодарността на поколенията българи след това. Той насочи вниманието и към ролята на вярата във времената на българското Освобождение. „От историческите хроники и спомени научаваме, че при освобождението на всеки град, хората се насочвали първо към храма, където се отслужвал благодарствен молебен за извоюваната свобода. Днес, 145 години по-късно, отново сме в храма, за да благодарим на Бога за този велик дар, изпросвайки мир и благоденствие за нашия народ“ – каза архиереят. След което благослови присъстващите в храма и раздаде нафора на вярващите.

В ранния следобед зам.-кметът Добрин Добрев и мотористите от двата разградски клуба „Лудогорски братя” и „Нощни ездачи” и тази година спазиха вече утвърдената традиция да отидат да мястото, където са водени най-ожесточените сражения в Лудогорието преди 145 години. Включиха и представители на областния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. До паметника край главния път Русе-Разград край Езерче всички те с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите повече от 200 войници и поднесеха венци и цветя.

/e-Razgrad/

Hits: 19

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.