Разград се ангажира за борба с уязвимостите към корупция

Кметовете на десет български общини /сред тях и Разград/ подписаха антикорупционен пакт, с който се ангажираха да работят за по-ефективна прозрачност, откритост, достъпност, ангажираност на гражданите, както и за ефективно използване на механизмите и структурите за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво.

Това съобщиха от Международния републикански институт (IRI), организатор на националната двудневна конференция „Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво“ в София.

Конференцията е част от настоящата програма на IRI в България, фокусирана върху адресирането на уязвимостите към корупция на общинско ниво, в която участват общините Благоевград, Бургас, Враца, Велико Търново, Кърджали, Перник, Разград, Русе, София и Стара Загора. Разград бе представляван от зам.-кмета Мирослав Грънчаров, Стела Ковачева и Дияна Славова – членове на работната група по програмата в Община Разград

Встъпително слово произнесе посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа. Посланикът подчерта, че борбата с корупцията на местно ниво е особено важна и трябва да бъде съвместно усилие на политическите партии и общините за укрепване на вярата на гражданите в управлението.

Във встъпителните си думи регионалният директор на Международния републикански институт за Европа Пол Маккарти заяви: „IRI вярва, че борбата срещу корупцията е и борба за демокрацията“. Маккарти подчерта, че чрез тази национална конференция IRI се стреми да вдъхнови общинските лидери и неправителствения сектор с добри практики и с разбирането, че увеличаването на прозрачността, почтеността и участието на гражданите е споделено предизвикателство.

Дискусионен панел даде възможност на кметовете и зам.-кметовете на общините, участващи в програмата, да обсъдят добрите практики, както и предизвикателствата, пред които са изправени в антикорупционните си усилия на местно ниво. Зам.-кметът на Разград Мирослав Грънчаров сподели становището си за важността на дигитализацията на общинските услуги. По думите му трябва да се запазят и развият активностите и енергията, създадени в тази насока от новото Министерство на електронното управление. Сред прагматичните аргументи за въвеждане на дигитализация в предоставяне на административни услуги е този, че една машина нито може да поиска облага за извършването й, нито да я приеме. Той коментира и резултатите от анализа на уязвимостта към корупция по отношение на 45-те процента отговори във всичките 10 града от типа „не знам, не се интересувам“. Мирослав Грънчаров счита, че тези отговори са свързани с недобро познаване на устройството на държавата и отговорностите на различните институции, като в тази връзка е необходимо въвеждането в училищата на гражданско образование по отношение на запознаване с държавното устройство и компетенциите на институциите.

Панелите на конференцията се фокусираха върху въпросите на прозрачността и гражданското участие. Национални експерти споделиха идеи и добри практики от българските общини, докато лектори от правителствения и неправителствения сектор в други страни от ЕС предложиха нови идеи за решаване на общи предизвикателства. На участниците беше предложена и информация за глобалните мрежи и партньорства, които подпомагат общините в тези усилия.

Събитието събра работните групи, сформирани от IRI във всяка от общините, участващи в програмата. Членовете на работните групи включват местни граждански организации, общински съветници и членове на общинските администрации, като имаха възможност да обсъдят темите от конференцията и в паралелни сесии в малки групи.

Програмата на IRI в България приложи Подходът за оценка на уязвимостта към корупция (VCA) на IRI в десетте участващи общини, за да идентифицира съществуващите уязвимости. IRI също така проведе проучвания на общественото мнение на общинско ниво, измервайки възприятията за корупция и прозрачност. В рамките на програмата IRI сформира общински работни групи от представители на местното управление и самоуправление и неправителствения сектор. В следващите етапи на програмата работните групи ще изготвят програми за реформи, които ще бъдат представени за официално приемане на кметовете и общинските съвети.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.