Разград празнува 24 май

Празничният Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна със събиране на площад „Възраждане” на групи от разградските училища, представители на културни институции, на местната и държавната власт.

Тържеството откри със свое изпълнение на химна „Върви, народе възродени” една от най-старите културни формации в града – 120-годишният хор „Железни струни”. Трима от отличниците на Випуск 2024 издигнаха символа на българската държавност – националния трибагреник. Дивна Аврамова от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф”, Деница Кръстева от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф” и Момчил Янков от ППМГ „Акад. Н.Обрешков” освен отличен успех през всички години на гимназиалното си обучение имат и отличия от национални изяви по изучаваните учебни предмети, както и в сферата на изкуствата и спорта.

Представители на над 50 институции и организации поднесоха венци и цветя пред паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий. Първи гирлянда от цветя поставиха учениците от училището, носещо името на разградски възрожденец – ОУ“Никола Икономов”, след тях венец поднесоха кметът Добрин Добрев и председателят на ОбСГаля Георгиева, а цветя – зам.-кметовете Полина Иванова, Зорница Евгениева и Елка Неделчева.

Момчета в български носии от ТФ „Хорце” към ЦРД поведоха празничното шествие между двата централни площада – „Възраждане” и „Момина чешма”.

Общо 59 награди на Община Разград за постижения в областта на образованието и културата бяха връчени днес. Първите награди бяха раздадени на сцената на площад „Момина чешма”. Отличието на името на Никола Икономов бе присъдено с решение на Общинския съвет на сесията ден преди 24 май. Експертът по спорт в РУО Николай Миланов, поетесата Павлина Стаменова и ДТА „Лудогорче“.

21 младежи са тазгодишните носители на отличията „Студент на годината” и „Отличник на Випуск 2024”.

Още 35 заслужили наши съграждани получиха отличия днес от общинското ръководство. На коктейла за изявени дейци на образованието и културата бяха обявени и връчени наградите „Деец на културата”, „Директор на годината” и „Учител на годината”. Диригентът Красен Иванов, директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова и танцьорът от ТМФЦ Гюнеш Моканов са тазгодишните носители на наградата „Деец на културата”. Двама са отличените с „Директор на годината” – Дениз Хамид от Спортно училище и Младен Бобев от ОУ „Д-р Петър Берон”-Осенец. 30 са носителите на наградата „Учител на годината”.

„24 май е празникът, който никой не подлага на съмнение и който всяка година ни напомня, че традицията, духовността и словото са живи и са носител на нашата родова памет,”,каза в приветствието си кметът Добрин Добрев. Той се обърна със специални послания към учителите, към културните дейци и към учениците: „В този ден искам да поздравя всички настоящи учители за уроците, с които отварят прозореца към света на децата на Разград и на Лудогорието! Пожелавам ви здраве и вдъхновение! Респект и възхищение към разградските творци и деятели на културата! Българският дух е жив чрез вашето творчество. Поздравления за първолаците с пожелания да са любознателни в усвояване на нови знания! Пожелавам устремен полет на абитуриентите: опознавайте света и използвайте възможностите, които получавате в живота, но запазете в сърцата си спомена за родното училище и родния край!”.

Площадът отесня за кръшните народни хора, към които приканиха разградчани Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл – гостуващи изпълнители в празничния концерт за 24 май.

/e-Razgrad/

Hits: 53

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.