Разград отмени музикалната програма за Съединението в знак на съпричастност към жертвите и бедстващите по Южното Черноморие

За минута мълчание в знак на съпричастност към жертвите и бедстващите по Южното Черноморие призова в началото на церемонията по повод 138-годишнината от Съединението водещата Таня Тодорова, директор на Регионалния исторически музей в Разград.

Множеството на площад „Възраждане“ сведе глава в памет на жертвите в Царево. Бе отменена и празничната музикална програма за празника.

Честването на годишнината започна с изпълнение на химна на България от възпитаничката на Музикалната школа „Илия Бърнев“ към читалище „Развитие“ Пресияна Тодорова. А Таня  Тодорова припомни историческите събития, довели до акта на Съединението и събитията след 6 септември 1885 г.

В приветственото си слово зам.-кметът и изпълняващ длъжността кмет на община Разград Добрин Добрев подчерта значимостта на тази дата в историята ни. „Този безкръвен акт е дело на самите българи, които го организираха и реализираха. Безпрецедентен пример за волята на един народ да взема съдбата си в свои ръце и да продължи да се развива като нация и държава. Какви са поуките на историята и научихме ли ние, българите, своите уроци? На нашия герб е изписан девизът „Съединението прави силата“. Шести септември 1885 година доказа, че когато сме обединени около справедлива кауза, ние успяваме“, каза Добрин Добрев.

Венци и цветя пред Войнишкия паметник и пред Мавзолея костница поднесоха зам.-кметът Добрин Добрев и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, ръководството на общината, областният управител Владимир Димитров и неговият заместник Ивелина Игнатова, народните представители Антоанета Цонева и Гюнай Хюсмен, архиерейският наместник отец Георги, лидери на политически партии, институции, общественици, граждани.

/e-Razgrad/

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.