Разград отбеляза Деня на храбростта пред паметника на Свети Георги

Разград отбеляза тържествено Деня на храбростта и Българската армия пред паметника на Св. Георги на площад „Възраждане”.
Двама депутати от 49-то Народно събрание уважиха събитието, както и представители на Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Търговище.
Водещ на празничното тържество бе директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова. Тя припомни символиката и традициите за Гергьовден – Ден на Храбростта празник на Българската армия, на земеделците, животновъдите и на всички с името Георги и производните му.
Тържественото слово произнесе началникът на Военно окръжие – Разград подполк. Деян Желев, който се обърна към разградчани с думите: „Българската армия е доказала и доказва, че е в основата на държавността, че е гарант на националната сигурност, на мира и спокойствието на българските граждани. И днес ние сме длъжни да оправдаем доверието, което ни се гласува, по гарантиране на териториалната цялост и суверинитета на България. Благодарни сме и за вашата подкрепа, заедно сме показали вече повече 13 века, че армия и народ са едно неразривно цяло за България.”
На площада подполк. Желев обяви тържествено и две заповеди за награждаване. Едната – от Националното военно окръжие за награждаване на цивилен служител от състава на Военно окръжие – експертът Евгени Симеонов, за проявени професионализъм и отговорност и постигнати високи резултати при изпълнение на служебните си задължения, а втората – от Военно окръжие – Разград – на офицера от запаса майор Младен Аспарухов, за проявена всеотдайност, за активна родолюбива и патриотична дейност, за принос при съхранение на славата и традициите на българската армия.
За пръв път в Разград в изпълнение на Хор „Родна песен“ към Областия съюз на офицерите и сержантите от запаса прозвуча „Марш на Съюза на запасните офицери и сержанти от запаса и резерва“, създаден през 2015 г. по текст на ефрейтор от запаса Драгомир Шопов, композитор – старшина от запаса Орлин Бебенов.
В празничната програма за Гергьовден с „Пролетен танц” участва и Капанският ансамбъл.
Венец от Община Разград и Общинския съвет пред паметника на Св. Георги поднесоха кметът Денчо Бояджиев и председателят на ОбССтоян Ненчев, а цветя – зам.-кметовете Добрин Добрев и Хабибе Расим, както и секретарят на Община Разград Нели Добрева. Венци и цветя бяха поднесени и от: Гюнай Хюсмен – народен представител в 49-то Народно събрание от ГЕРБ-СДС; Антоанета Цонева – народен представител в 49-то Народно събрание от „Продължаваме промяната – Демократична България”; Драгомир Златев – областен управител; Военно окръжие; Областните съюзи на офицерите и сержантите от запаса – Разград и Търговище; Дружеството на военноинвалидите и военнопострадалите; Общински съвет на БСП и групата общински съветници от БСП; Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“; Общински съветници от групата на „Демократична България”; Общински съветници от ГЕРБ; Група общински съветници от Земеделски народен съюз; Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“; Областен и общински съвет на Съюза на пенсионерите; признателни граждани.
Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 6

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.