В Деня на независимостта деца засадиха дърво в градинката до площад „Независимост”

По традиция и днес Разград отбеляза Деня на независимостта на пл. „Независимост“.

„Обявяването на независимостта е един от малкото премери на мирен и безкръвен акт в нашата най-нова история от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Едно значимо постижение на тогавашните ни политически елити в страната и безспорен успех на младата българска дипломация.

Вестта за провъзгласяването на Независимостта в старопрестолната столица Велико Търново среща изключително радушен прием в Разград. Тук, на площада, на който се намираме днес, е бил тогавашният дом на Община Разград. От неговия балкон лично кметът Йордан Рашев прочита пред събралите се разградчани Манифеста за обявяването на независимостта, възстановяващ българския суверинитет и легитимност“, припомни подробности от главното събитие в историята ни преди 115 години директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова.

На площада пред нея бе цялото общинско ръководство, начело със зам.-кмета и изпълняващ длъжността кмет на община Разград Добрин Добрев, председателят на ОбС Стоян Ненчев, зам.-областният управител Ивелина Иванова, народните представители Антоанета Цонева и Гюнай Хюсмен, общински съветници от всички политически сили, представители на културни институции, десетки граждани.

Текста на Манифеста пред разградчани днес прочете младият специалист в музея Павел Русев.

Празника на разградчани честити изпълняващият длъжността кмет Добрин Добрев. „Предците ни са вярвали във възкресението на българската държавност, защото са знаели, че народ без държава и памет за нейното минало не заслужава бъдеще.

Следвайки поуките на миналото ние, съвременните разградчани, залагаме в бъдещето и инвестираме в нашите деца. Днес ние отглеждаме едно изключително талантливо поколение. Доказателство за това са децата в творческите ни формации. Днес на празника сред нас са момичетата и момчетата от ДТШ „Хорце“ и танцова работилница “Елбетица” към ЦРД – прекрасна илюстрация на връзката минало, настояще, бъдеще. Те, освен че ще ни поздравят със свои изпълнения, ще засядат и един смърч, за който ще се грижат през гоните напред, докато той стане голям и силен, но още тази зима ще го украсят като коледно дърво“, каза в приветственото си слово Добрин Добрев.

 

директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова покани жителите и гостите на Разград да посетят музейните експозиции на територията на Археологическия резерват „Абритус”,

А празникът за Деня на независимостта завърши с красиво българско хоро, тъкмо около новозасаденото дръвче.

/e-Razgrad/

Hits: 58

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.