Разград – носител на наградата „Умен град“ в класацията „Образцова община“

Исперих получи приза „Малка община с висок ръст на пазара на имоти“

Разград днес получи от ръцете на областния управител Гюнай Хюсмен наградата в категория „Умен град“ от инициатива на „24 часа“. Получи я секретарят на Общината Нели Добрева. Церемонията бе във Велико Търново. В нея участваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, областни управители и кметове от Северен централен район. Отличието се връчва на общиниq предлагащи електронни услуги, от които гражданите могат да се възползват.
Същата награда получи и Горна Оряховица. Гюнай Хюсмен приветства инициативата на „24 часа“ и партньорите на вестника, които обръщат общественото внимание и към по-малките общини в страната. Областният управител пожела състезанието наесен, когато се определят националните победители сред общините, да е много оспорвано.

Освен Разград още една община от Лудогорието получи приз от класацията „Образцова община“. Главният редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев връчи на заместник-кмета на Община Исперих Айджан Бейтула наградата „Малка община с висок ръст на пазара на имоти“.

Целта на инициативата е да се направи обективно сравнение на развитието на общините в България и да се откроят добрите практики в местните управи. Класацията е на база сбор от обективно измерими показатели за икономическо развитие, инфраструктура и качество на живота, като са определени пет категории, по които се оценяват общините: „Качество на живот“, „Благосъстояние“, „Умен град“, „Инфраструктура“ и „Градски дух“. На този етап се прави междинно класиране по райони на планиране, а наесен ще е националната класация.
Ето и останалите наградени: Община Велико Търново и Община Севлиево – за цялостно добро представяне; Община Габрово и Община Свищов – в категория „Качество на живот“; Община Русе и Община Лясковец в категория „Благосъстояние“; Община Велико Търново и Община Елена – категория „Градски дух“. Връчени бяха и няколко специални награди на редколегията на „24 часа“: общини с най-добро осигуряване на населението с брой лекари – Силистра и Бяла; общини с най-добро ниво на средното образование – Трявна и Тутракан; общини, които осигуряват добър културен живот на жителите си благодарение на добрата си мрежа от читалища – Сухиндол, Дулово и Алфатар; община с най-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението – Сливо поле; награда за висок потенциал за развитие – Павликени.
/e-Razgrad/

Снимки: Областна администрация

Hits: 8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.