Разград и о. Гьокчеада стават побратими

Кметът на Разград Денчо Бояджиев и кметът на Гьокчеада Юнал Четин подписаха Предварително съгласие за съвместно сътрудничество и културен обмен. Това стана по време на посещение на делегация от Разград на острова в Турция, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

На среща на Д.Бояджиев и Ю.Четин обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете общини в различни сфери на обществения живот, както и добри практики по различни проблеми, които стоят пред местната власт и на двете общини. Туризмът е най-развитият отрасъл в Община Гьокчеада, която включва 1 град и 10 села. Част от местните хора се занимават с органично земеделие.

Денчо Бояджиев представи основните икономически отрасли, които са развиват в Разград, както и акценти от културния календар, като покани кмета на Гьокчеада на предстоящите в края на месец юли Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти. Юнал Четин прояви интерес и към успехите на футболния шампион на България „Лудогорец“ и предстоящото му участие в европейските турнири.

В разговора участваха и зам.-кметовете Добрин Добрев, Полина Иванова, Хабибе Расим и секретарят на Община Разград Нели Добрева, както и зам.-кметовете на турската община Хюсеин Саян и Ахмет Уйгур. Двамата кметове си размениха протоколни подаръци със символите на двете общини.

По време на посещението на делегацията от Разград в Гьокчеада се проведе още една официална среща. Тя бе на  председателя на Общински съвет – Разград Стоян Ненчев и част от общинските съветници от Разград с техните колеги от Гьокчеада. Местните парламентаристи от двете общини представиха спецификите на местното самоуправление в двете общини. Съветниците в Гьокчеада са 10, включително общинския кмет, те вземат решения само за развитието на общинския център, а управлението на селата се извършва от селските кметове. Ангажимент на общинската управа е поддържането на инфраструктурата в общинския център, а пътищата между населените места се изграждат и поддържат от държавата. Интересна особеност е и, че такса смет в турската община се плаща всеки месец заедно със сметката за вода. Таксата се начислява съобразно броя на имотите на данъкоплатеца без значение от тяхната площ.

Предварителното съгласие за съвместно сътрудничество и културен обмен, което подписаха двамата кметове, предвижда общи инициативи и обмен на добри практики в културната, социалната, икономическата сфера, в областта на търговията, туризма и околната среда, на развитието на административния капацитет.  Предварителното съгласие е валидно до сключване на договор или споразумение за побратимяване.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.