Разград – домакин на четвъртия Национален фестивал на театъра в движение и уличен театър

Община Разград и Театрално-танцова формация „Пулс“ организират  Национален фестивал на театъра в движение и уличен театър. На 18 и 19 юни(петък и събота) ще се проведе четвъртото издание на фестивала, който събира творци от нетрадиционни театрални и танцови форми от цялата страна.

Инициаторът на това събитие и ръководител на ТТФ “Пулс“ Катя Лапатова съобщи, че се очакват около 160 участници от 10 формации от цялата страна – Варна, Шумен, Благоевград, София, Разград. Участниците са на възраст от 6 до 30 години.

Фестивалът започва с майсторски клас на тема „Брейкинг и културата, наречена хип-хоп“. Той ще се води от Димитър Горанов – FLING. Обучението започва в 13.00 ч. в петък във фоайето на Общинския културен център, има предварително записани, но желаещите може да се регистрират и един час преди събитието. В края на майсторския клас участниците ще получат сертификат, подписан от FLING.

Това ще е единственото събитие от фестивала, което ще се проведе на закрито, всички останали ще са на площада пред Новия театър или други улици и площади в централната част на града. В следобедните часове на двата фестивални дни зрителите ще имат възможност да видят различни демонстрации от участниците – улична анимация, улични статуи, миниатюри и други. Домакините от ТТФ “Пулс“ ще представят новия си спектакъл „За хората, земята и хляба“, чийто хореограф е менторът от майсторския клас на предишното издание на фестивала Петя Попова. Пантомима ще представят студентите от класа на проф. д-р Анелия Янева.

Официалното откриване на фестивала е в 18.30 ч. на 18 юни пред Общинския културен център, час преди това ще има дефиле на участниците по булевард „България“. Дефиле, но по площадите в централната част на града, ще има и преди закриването на фестивала, когато жури в състав: Ива Христова, Емма Попова и Катя Лапатова – ще връчи отличия на най-добрите формации. Публиката също ще има възможност да определи един от призьорите.

Националният фестивал на театъра в движение и уличен театър е част от реализацията на намеренията на Община Разград да възобнови и обогати фестивалната програма в града. Първото събитие през летните месеци с подобна насоченост бе Празничният детски фестивал „Шарената въртележка“, предстоят още фестивали, вписани в културния календар на Община Разград, публикуван на сайта на местната управа. Подробна програма за фестивалите ще бъде обявявана в навечерието на всеки от тях.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.