Разградски момичета от Езиковата гимназия – 5 дни в сърцето на Париж

От 11 до 15 март в Париж се проведе „She Runs-Active Girls’ Lead” – първото международно събитие в сферата на училищата, което насърчава здравето на момичета, еманципираност и изграждането на лидерски качества чрез спорт в училище. Програмата е разработена от Международната Спортна Федерация в училищата (ISF) с подкрепата на Еропейската Комисия (Еразъм + Спортна Програма).
Проектът включва 500 момичета от 35 страни от пет континента и 1500 момичета от френски училища. Чрез този уникален проект момичетата имат възможност да участват в различни спортни мероприятия и натрупат опит и знания, които по-късно ще използват за постигането на по-висока ангажираност и резултати в областта на спорта на национално ниво.
Отборът на България включваше две училища с по шест момичета– ПГПЧЕ „ Екзарх Йосиф” от Разград и СПУ „П.Р.Славейков” – Кърджали, съобщиха от пресцентъра на разградското училище. Момичета всъщност са отборът по лека атлетика на гимназията. Календарът на проекта включва няколко събития като „Търсене на съкровища” – 12 март. Момичетата са били разделени на отбори от различни страни, които трябваше да опознаят Париж чрез откриване на важни забележителности (Нотр Дам, Айфелова кула, Пантеон, статуи на известни френски жени и др). В разградския отбор участвали и момичета от Македония и Исландия. Вечерта се провела така наречената Културна вечер – всяка една страна имаше възможност да се представи чрез различни изяви.
На 13 март се състоял и масовият крос по Сена – около 2000 момичета. Въпреки променливото и студено време настроението било отлично, с много усмивки и поздравления от местните жители и многото туристи във френската столица. Преди кроса всички участнички се събрали в The Village (Селището) – построено пред общината на Париж. Тук момичетата имахали възможност да участват в различни спортни занимания като стрелба с пистолет, бокс,скачане на две въжета, гребане, фитнес и разбира се, много снимки.Тук се състояло и награждаването на всички участници.
На 14 май момичетата били в Пале Бронияр – конферентна зала в сърцето на Париж, където имали възможност да чуят вдъхновяващите истории на жени спортистки от цял свят. Така мисията на проекта – да събере момичета от цял свят за да обсъди равнопоставеността на половета и да се предприемат стъпки към едно по-добро бъдеще придобила реални измерения.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.