„Разградлес“ залеси 15.5 дка нови гори

Кметът на Разград Денчо Бояджиев и заместникът му Добрин Добрев се срещнаха с директора на “Разградлес“ инж. Свилен Йорданов, който им представи свършеното от общинското предприятие в навечерието и през Седмицата на гората – 6-12 април.

5000 фиданки чер бор са залесени в два участъка – край селата Ушинци и Гецово. Общата площ на участъците е 15,4 дка. И на двете места преди 10 години е имало горски пожари, предизвикани от пастири, след което от “Разградлес“ са извършено залесяване. Извършеното през тази година залесяване е за попълване на тези площи. Използвани са едногодишни контейнерни фиданки, високи около 7 см. „Предвиждаме и есенно залесяване“, съобщи инж. Йорданов. То ще е в землищата на Дряновец и Раковски, фиданки ще бъдат засадени на мястото на отсечени през последните години тополи.

А съобразно решението на Общинския съвет от заседанието през март, около 80% от общинските и неправителствени организации, които трябваше да бъдат снабдени с дърва за огрев, вече са ги получили. 6000 кубика дърва са заявени от населението, 2000 кубика от тях вече са доставени.

Инж. Йорданов обяви и новост, която предприятието е въвело във връзка с извънредното положение, но и за удобство на хората, които живеят в други региони или в чужбина, но имат родственици тук и искат да им осигурят дърва за огрев. Вече е възможно това да става дистанционно: чрез попълване на заявление за купуване на дърва за огрев – бланката  е публикувана на сайта на “Разградлес“ – https://www.op-razgradles.com/prodazhbi – и с прилагане на платежно нареждане. Двата документи се изпращат до предприятието и, ако са коректно попълнени, дървата се доставят в срок. Инж. Йорданов бе категоричен, че няма причина хората да се притесняват дали ще има дърва. Предприятието работи активно и дърва ще има за всички, които имат нужда – увери той.

Община Разград чества Седмицата на гората като собственик на гори от 18 години, а ОП “Разградлес“ е създадено преди 15 години, стопанисва 13 696,5 хектара общински гори.

/e-Razgrad/

Снимки: Общинска администрация

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.