Радев: Изборите трябва да са на 28 март

„Изборите трябва да са на 28 март. Те трябва бъдат проведени в срок, с доставени лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве, заяви президентът Румен Радев“, който поднесе цветя на паметника на Никола Вапцаров заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

“Въпросът с ваксините за COVID има пряко отношение към живота и здравето на българите не само за справянето с пандемията сега, но и за години напред, както разбираме от становищата на водещи учени и експерти“, коментира още президентът актуалните теми с ваксинацията срещу опасната зараза.

“Очаквам правителството да подходи с цялата отговорност по този въпрос, да има компетентно и откровено разясняване както за ползите и необходимостта от това ваксиниране, така и за рисковете”, каза още той и добави, че ваксината трябва да има получени всички разрешителни и от Европейската агенция за лекарствата, и от българската Изпълнителна агенция по лекарствата.

“Ваксинирането трябва да бъде само и единствено доброволно, като се даде шанс на всеки желаещ да се ваксинира. И е много важно да бъдат гарантирани правата и на тези, които няма да се ваксинират”, категоричен бе Радев.

“Първата партида ще бъде само за 60 хил. човека, а желаещите от най-рисковите групи са много повече – възрастни хора, лекари, полицаи, фармацевти, социални работници и др., така че аз нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Животът на всеки българин е еднакво ценен, независимо дали е президент, чиновник или работник. Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за тази ваксина”, отговори Румен Радев на въпрос дали самият той ще се ваксинира.

Държавният глава беше категоричен, че няма за какво да свиква Консултативен съвет по национална сигурност по тази тема, защото според него това е експертна тема.

Dariknews.bg

Hits: 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.