Пътна блокада заради скъпа поливна вода

Производители на плодове и зеленчуци блокираха за час днес движението по пътя Разград-Търговище в района на кръговото кръстовище край Трапище заради увеличението на цената на водата за напояване.

Протеста, организиран от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, подкрепиха представители от областите Разград, Търговище, София, Пловдив, Ловеч, Бургас, Хасково, Благоевград, Варна, Монтана.

Тежка селскостопанска техника затвориха подходите към кръстовището, а  с плакати:  “300% надценка на водата ни убива”, “Служебният кабинет да не пипа цената на водата за поливни нужди”, “Не искаме монополни системи, които ни източват парите и водите”, “Водата е държавна публична собственост и трябва да имаме равен достъп до нея”, “Водата е незаменима суровина за производство на плодове и зеленчуци”, “Искаме стратегия и Европейски мелиорации за българското земеделие” недоволните от поскъпването на цената на водата обикаляха по кръга.

“Исканията ни са плод на дългогодишни проблеми, но търпението ни беше изчерпано след обявената от “Напоителни системи” за сезон 2023, която е с 300 процента по-висока спрямо предходната година”, каза пред журналисти председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков. Според него с тази цена производството на ягодоплодни е обречено. И уточни, че увеличението на поливната вода засяга още зърнопроизводителите, оризопроизводителите, производителите на плодове и зеленчуци и това “ще навие спиралата на инфлацията още повече”.

„Докога ще бъде така и къде отиват европейските субсидии? Ами големите субсидии отиват в “Напоителни системи”. Да, ние получаваме 200 лева, обвързана с производството подкрепа, но в същото време даваме 400 – 600 лева за обвързаната с производство вода. Европейските субсидии вместо да подпомагат земеделските производители, отиват в джобовете на едно държавно предприятие“, добави той.

“Тук сме, за да защитим нашите колеги от неколкократното увеличение на цената на водата. Производителите на малини и ягоди използват основно такава вода за напояване и това би увеличило себестойността на продукцията многократно”, заяви Николай Колев от Съюза на дунавските овощари.

“Цената на кубик поливна вода в района на Лозница е повишена с 300 процента – от 30 стотинки на 1,05 лева с ДДС, каза малинопроизводителят Айхан Хашимов. Той добави, че исканията на малинопроизводителите са цената на водата да остане на миналогодишните нива и да се разработи дългосрочна държавна политика и стратегия за нейната цена.

Оризопроизводители от Благоевградска област споделиха, че не искат само да се намали цената на водата, но и да са конкурентоспособни на другите държави. Според тях в там разходът е много по-нисък за производство на килограм ориз, докато при нас постоянно се оскъпява и заради това по думите им в скоро време ще стане непосилно да се отглежда ориз в България.

Ако производителите на малини и ягоди не бъдат чути и държавата не предприеме мерки, следващият протест ще бъде идния вторник в столицата. “В стачна готовност сме и очакваме да получим писмени доказателства за взети решения. Само с политически обещания няма да стане”, добави Божидар Петков.

/e-Razgrad/

Hits: 113

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.