Пътеводител на демократическия избирател

Над 29 години след основаването на Съюза на демократичните сили (7 декември 1989 г.) и 5 след учредяването на Реформаторския блок (20 декември 2013 г.) неуспешните опити за общи действия на демократичните партии в България приключиха поредния си цикъл два месеца преди изборите за Европейски парламент.

Кратка история на десницата през прехода

При създаването си СДС беше коалиция на партии и движения. Последваха разпри и разделения, но и създаването на Обединените демократични сили, спечелили изборите през 1997 г. и излъчили правителството на Иван Костов.

След това десните формация бяха по-често в опозиция. Имаше Синята коалиция /2009 – 2013/, а после дойде Реформаторският блок за изборите 2014 г. Той включваше СДС, Демократи за силна България (ДСБ) – партия, излязла от СДС, Движение “България на гражданите” (ДБГ), Народна партия “Свобода и достойнство” (НПСД) и Български земеделски народен съюз (БЗНС), чиято история от началото на прехода тръгва също като член на СДС. ДСБ напусна фактически Реформаторския блок в началото на 2016 г., с което започна разпадът на коалицията.

Сега след провеждащи се с месеци преговори за общо явяване на евроизборите картинката изглежда така:

ГЕРБ и СДС ще се явят в коалиция на предстоящите европейски избори през май. За това се разбраха лидерите на двете партии Бойко Борисов и Румен Христов при преговори, проведени в централата на ГЕРБ в сряда. Очаква се СДС да получи две места в листата, като едно от тях ще е избираемо. За избираемото Борисов посочи Владимир Кисьов – един от преговарящите с ЕС преди приемането на България. Дотук се стигна след писмо от председателя на Европейската народна партия /ЕНП/ Жозеф Дол с призив да се обединят всички български партии, членове на ЕНП (СДС, ГЕРБ, ДСБ и ДБГ). Призивът бе отхвърлен от ДСБ с основен мотив, че управляващите работят срещу декларираните ценности на ЕНП, както и от ДБГ.

А за да има коалиция ГЕРБ – СДС, трябва да бъде преодоляна съпротивата на среди в съюза, които смятат, че приобщаването към управляващата партия на Бойко Борисов ги обезличава. Бившият председател Божидар Лукарски написа във “Фейсбук”, че Христов не е имал мандат за преговорите.

 

“Демократична България” засега остана без съюзник

“Демократична България”, в която участват “Да, България”, ДСБ и “Зелените”, преди изборите за Европейски парламент ще се превърне в политическа коалиция. Освен, че се състои от три партии, резултатите от няколко социологически проучвания от последните месеци дават шансове за избирането на 1 евродепутат (от 17) издигнат от бъдещата коалиция. По-големи резултати имат ГЕРБ, БСП и ДПС, а ВМРО е с подобни. “Демократична България” преговаря с месеци със СДС и ДБГ за общо явяване, но през изминалата седмица се разбра, че преговорите са били без резултат.

 

ДБГ се готви за самостоятелно участие

ДБГ се готви за самостоятелно явяване на европейските избори. Според председателя Димитър Делчев част от “Демократична България” работи за капсулиране и това избутало СДС към ГЕРБ, както и слагало прът в колелата на демократичното обединение. Делчев бе издигнат от партията за водач на листата за европейските избори.

 

Николай Ненчев от БЗНС може да се яви като независим

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев може да се яви на изборите за европейски парламент като независим кандидат за евродепутат. От партията му припомниха, че през септември миналата година той първи призова за обединение на демократичните формации и предложи провеждане на предварителни избори, за да се формира единен политически субект и подредба на кандидати за европейските избори, но призивът му остана без последствия.

 

Преговорите

Една от причините за неуспех за преговорите между “Демократична България” и СДС беше условието “пред скоби” към съюза да изясни политическата си позиция към ГЕРБ и към българските националисти. Причината е, че СДС преговаряше паралелно и с ВМРО, НФСБ и ГЕРБ. Друг проблем беше, че СДС настояваше трите букви – символ на началото на демократичните промени в страната, да присъстват в наименованието на бъдеща коалиция, както и да имат кандидат на избираемо място. СДС искаше и коалиционно споразумение не само за изборите за европейския парламент, но и за българския.

Разговорите бяха трудни и заради взаимно изключващите се мнения да се търси или не широко обединение. Според едни политици и наблюдатели коалиция е необходима заради непредставените сега в българския парламент десни избиратели, според други – тя би била безпринципна и неустойчива. Противниците на по-голямо обединение посочват противоречията в Реформаторския блок, който участваше във властта и се разпадна. Друг аргумент е неуспехът за коалиция преди парламентарните избори през 2017 г.

Проблем бяха и разнопосочни мнения в “Демократична България” дали бъдещият им евродепутат да бъде в групата на ЕНП, където членува управляваща партия на Борисов, а съюзът на “Да, България”, ДСБ и “Зелените” държи да е опозиция на ГЕРБ.

Докато причините за неуспеха на преговорите със СДС бяха посочвани неофициално от “Демократична България”, защо с ДБГ не се стигна до съгласие засега остава неизвестно. Предположенията са – заради стари противоречия от Реформаторския блок.

От “Демократична България” обясниха, че ще обявят решението си на въпроса за европейското политическо семейство заедно с листата. Това се очаква да стане факт не по-рано от края на следващата седмица.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.