Първи фестивал на археологията идната събота в Археологическия резерват „Сборяново“

Сдружение „Хелис“, с подкрепата на Историческия музей в Исперих, организира идната събота на територията на Археологическия резерват „Сборяново“ Първи фестивал на археологията под наслов „Сборяново – открий, опознай, разкажи”.

Фестивалът е кулминацията на едноименния проект, който сдружението изпълнява от лятото на 2022 г., безплатен е и насочен към деца над 5-годишна възраст и техните семейства, както и за възрастни. За децата е организирана интерактивна археологическа игра, в която да покажат умения за търсене на артефакти, а заедно с родителите си могат да се включат в четири забавни работилници. .

В„Каменоделска и строителна школа“ местен каменоделец ще представи древните строителни практики, а участниците ще могат да подредят сами каменни стени от умалени блокове – квадри, ще се запознаят и със строежа на тракийските гробници.

В работилницата „Керамични изделия“ археолози, реставратори и музейни специалисти от музеите в Разград, Исперих и НАИМ при БАН ще разкажат как се реставрират керамични съдове и фрагменти.

От работилниците „Изработка на накити“ и „Отпечатване на монети“ всеки ще може да отнесе за спомен изработения от него сувенир и собствена монета от глина.

Във фестивала ще участват специални демонстратори. Христо Тоцев от Габрово, ще покаже древна техника за зидане на камък, а  Петър Петров – Петроний от Варна – древни практики за сечене на монети от метал през Античността и Средновековието.

Фестивалният ден започва в 9.30 ч. и ще продължи до 16.30 ч.

/e-Razgrad/

Hits: 68

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.