Проф. Нейко Стоянов е номинацията на местната Алма матер за почетен гражданин на Разград

Проф. д-р Нейко Маринов Стоянов е предложението на Филиал – Разград на Русенския университет за почетен гражданин на Разград.

Вчера  директорът на Филиала проф.д.н. Станка Дамянова е депозирала предложението пред кмета Денчо Бояджиев. Предложението е подкрепено от целия академичен състав на Филиал – Разград, Ректорското ръководство и Академичния съвет на Русенския университет, колективът на Основно училище „Васил Левски“, студенти и жители на Разград – общо  211.

Професор Нейко Стоянов има значителен принос като директор, зам. директор и ръководител катедра при създаването, развитието и утвърждаването на Филиала като значима образователна структура в Разград. Той е от първите преподаватели,  започнали работа с откриването му през 1986 г. Като Директор в периода 2000 – 2007 г., той има ключова роля за преобразуването на Технологичен колеж – Разград във Филиал – Разград на Русенския университет. Проф. д-р Нейко Стоянов е бил член на Общото събрание, на Академичния съвет и на Контролния съвет на Русенския Университет, на Съвета за учебна и научноизследователска дейност (СУНИД) в Технологичен колеж – Разград и  на Съвета на Филиал – Разград.

Проф. Стоянов е известен учен в областта на органичната химия у нас и в чужбина. Има повече от 200 научни публикации в реномирани списания, над 400 цитати, над 70 дипломанти и 7 докторанти. Той е първият преподавател във Филиала придобил образователна и научна степен “Доктор” (1991 г.), първи получава академичната длъжност “Професор” (2012 г.). Проф. Стоянов изгради научен колектив, в който участват както преподаватели от Филиала, така и изтъкнати учени от страната. Ръководи и участва в екипи на български и чужди научни проекти. Ръководител и консултант е на докторанти, реализирали се както във Филиала, така и в Университети в България и чужбина.

За постиженията си в науката и работата със студенти и докторанти, проф. Стоянов е многократно награждаван. Последната награда бе присъдена от студентите, които го избраха през 2018 г. за Будител на Русенския университет – Филиал Разград.

Проф. д-р Нейко Маринов Стоянов е роден на 13 март 1950 г. в Шумен. Средното си образование завършва с отличен успех през 1965 г. в ЕСПУ „Г. Кирков“ – Дулово. Същата година е приет за редовен студент в Химическият Факултет на Софийския Университет „Св. Кл. Охридски“, който завършва през 1973 г. През същата година започва работа като стажант асистент по органична химия в Шуменския Университет „Св. Константин Преславски“. Прекъсва преподавателската си дейност, за да служи в армията – в школата за запасни офицери във Враца и като отличник на взвода продължава военната си служба в научно-изследователската база на Химически войски в Банкя. През  1977 г. създава семейство и оттогава живее в Разград. Бил е за кратко учител в СПТУ „Мария Кюри“ и СПТУ по машиностроене „Ю. Гагарин“. От 01.09.1979 г. до 01.09.1986 г. е директор на училище „В. Левски“ в Разград. Под неговото ръководство училището има значими резултати в областта на педагогическото израстване на преподавателите в учебната, спортната и художествено-творческата дейност на учениците. През този период е бил на специализация в Люблинския Университет “М. Кюри“ в Полша и Минския държавен университет в Беларус. От 01.09.1986 г. досега е преподавател във Филиала. През 1991 г. защитава дисертационният си труд на тема: „Хетероциклени производни на пръстенни 1,3-дикетони“ и получава образователната и научна степен „доктор“. През 1999 г. е избран за доцент, а през 2012 г. за професор по научната специалност „Органична химия“.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.