Проследяващи гривни вместо карантина за пристигащи в Израел

В Израел започнаха да поставят проследяващи гривни на пристигащи от чужбина. Уредът е алтернатива на задължителната двуседмична карантина в хотели.

Престоят в тях е за сметка на правителството. С гривните пристигащите в Израел имат право на самоизолация вкъщи, предаде БНТ.

Проектът с проследяващите гривни е на здравното министерство в Израел. Ако се окаже успешен, от компанията производител са готови да произведат хиляди устройства.

Процедурата за получаване на проследяваща гривна е много опростена. Вписват се паспортните данни и данните от кредитната карта, които са необходими като депозит за гривната в случай, че тя не бъде върната.

Реклама:

Властите увериха, че ще се събира единствено информация за местонахождението на хората, които носят проследяващи гривни.

Проектът обаче може да срещне съпротива. Вчера Върховният съд на Израел отново излезе с решение службата за сигурност „Шин Бет“ да спре да използва технологии за проследяване на мобилни телефони в борбата с коронавируса.

Проследяването започна през март миналата година. През юни Върховният съд забрани тази дейност, но последва скок на заразените. Тогава парламентът одобри използването на проследяващи технологии за 3 седмици. Оттогава срокът постоянно се удължава.

Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *