Петимата от наркооранжерията – безпардонни, безпощадни и организирани в строго йерархично изградена престъпна група

Неутрализирахме петима безпардонни, безпощадни и организирани в стегната и строго йерархично изградена престъпна група мъже.

Така охарактеризира на пресконференция днес окръжният прокурор Тихомир Тодоров задържаните при специализираната полицейска операция в неделя, когато бе разкрита  наркооранжерията в спортната зала на бившия завод „Диамант“ в Разград.

Всеки един от петимата е имал свое място в групата: първият чрез собствена фирма наема под наем мазето на залата. Вторият доставя от чужбина семената марихуана и ултрамодерното оборудване на оранжерията, гарантиращи влага, светлина, температура, поливна система за отглеждане на канабис реколта след реколта. Той се е справил перфектно – като професионален електротехник, с електрообзавеждането. Групата е имала и агроном, за когото има сведения, че е идвал периодично в Разград да помага при отглеждането на растенията и дава консултации на останалите какво да правят в негово отсъствие. Четвъртият участник в групата е бил разпространител, който доставял наркотика на дилъри в Разград и Варна.

Последният е имал персонален ангажимент да събира пари от неплатили навреме „стоката“ брутално – с всички възможни за това средства и начини.

Фактът, че групата е разполагала с различни оръжия, включително боен револвер и картечен пистолет „Скорпион“, който е забранен за притежание от частни лица, навежда за два възможни варианта за тяхното притежание. Единият – оръжието да бъде използвано за нападение, а вторият – за отбрана. Което пък означава, че петимата напълно са разбирали, че са се занимавали с престъпна дейност и с начините на правораздаване в престъпния свят, каза днес окръжният прокурор.

Според Тихомир Тодоров обаче: „В епохата на интернет петимата са си направили лош анализ къде е най-безопасно да се настанят. Сбъркали са мястото и времето за изграждането на наркооранжерията. Живеейки до преди 48 часа в своя свят на миражи, са смятали, че в Разград няма да бъдат разкрити. Пропуснали са факта, че Разград не е „село без кучета“ и че тук престъпността е сред най-ниските в сраната.“

По този повод зам.-директорът на ОД на МВР Константин Костов заяви, че за него е чест и гордост да работи със служителите, участвали в неколкомесечното проследяване на задържаните. А в деня на операцията по задържането на петимата, проведена под ръководството на Окръжна прокуратура, са участвали всички от „Криминална полиция“ в Дирекцията и в Районното управление, както и почти всички разследващи полицаи. Разработван е и вариант да бъдат посрещнати с огън, предвид факта, че групата е била тежко въоръжена..

„Петимата задържани са привлечени като обвиняеми, всеки с по две обвинения – поотделно и в съучастие за производство и за притежание и разпространение на наркотици. За всяко от обвиненията наказанието е минимум две години лишаване от свобода. След проверка на балистиката, вероятно ще последва и трето обвинение – за незаконно притежание на оръжие.

Ще внесем в Окръжния съд искане на постоянен арест на петимата. За да не извършат други престъпления или да се укрият. Поне за двама от тях знаем за солидните им връзки в Западна Европа. А от тук да Дунав мост са 70 километра.

Ще бъдем безкомпромисни в разследването. Хора от цялата страна: Разград, Сливен, Варна, София са се захванали с престъпна дейност тук. При това нагло: в мазето на действаща спортна зала, в която аз и директорът на МВР в Разград Ивайло Йовчев при свободно време играем футбол. Представяте ли си – в някакъв момент е можело да излезем от там развеселени“, не избяга от присъщото си чувство за хумор окръжният прокурор.

Встрани от шегата, заради изключително опасното оръжие – картечният пистолет „Скорпион“, намерените с него гилзи ще бъдат изпратени в националната картотека, защото се допуска, че с това оръжие е възможно да са извършвани и тежки престъпления в страната. А всички иззети при обиските вещи и предмети, ще бъдат предадени на Специализираната прокуратура, обяви окръжният прокурор.

Хронологията на събитията, довела да разбиването на наркогрупата, представи заместник-директорът на ОД на МВР комисар Константин Костов. През юли 2018 година в „Криминална полиция“ постъпила оперативна информация за нов канал за разпространение на марихуана в Разград. За това още тогава е била уведомена Окръжна прокуратура и е образувано досъдебно производство. Знаело се, че предстои изграждане на наркооранжерия, установени са кои ще я правят и с какво разполагат.

През ноември миналата година фирма сключва договор с „Диамант“ за наемане на мазето на спортната зала – за офис и развиване на дейност. Следва доставката на скъпата техника и оборудването на помещението за отглеждане на коноп.

На 24 февруари до криминалистите достига оперативна информация, че следените ще са на мястото в ранния следобед. Полицейската операция е организирана незабавно – в оранжерията са арестувани трима. Почти по същото време са установени и задържани на други места и останалите двама от групата. При претърсванията излизат показаните днес наркотици, машинки за мелене, резервни части за оборудването на лабораторията, различни видове тор, пари, лаптоп, десетина мобилни телефони и оръжията. От телефоните криминалистите вече знаят и част от дилърите в схемата.

„Наркооранжерията е проектирана така, че в нея да може да се отглеждат реколта след реколта канабис. Ние заловихме готова първата реколта. Но в помещението имаше засети семена, други във фаза на кълняемост, доказващи тезата за подготвяни следващи реколти“, коментира на финала проведената специализирана полицейска операция шефът на ОД на МВР старши комисар Ивайло Йовчев.

Мерките за неотклонение на задържаните вероятно ще бъда гледани утре. Когато напреднем с разследването на това дръзко и високоопасно престъпление, веднага ще изнесем още информация, обеща окръжният прокурор Тихомир Тодоров.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.