Прокуратурата и МВР-Разград за ТЕЛК-овете: Разследването срещу местна организирана престъпна група с участието на медицински лица е в Специализираната прокуратура

В Разград е идентифицирана местна организирана престъпна група с участието на медицински лица, разследването срещу която е в Специализираната прокуратура.

По тази тема в Разградска област се работи целенасочено от 2012 г. Проведени са разследвания срещу 300 лица, получавали неправомерно пенсии в продължение на 5 години, срещу тях са водени съдебни дела и те са върнали парите в държавния бюджет. Това съобщиха на днешното заседание на Обществения съвет за превенция и противодействие на корупцията в Разградска област директорът на ОД на МВР старши комисар Ивайло Йовчев и окръжният прокурор Тихомир Тодоров. Повод за изявлението им са последните негативни внушения за Разградска област – за високия процент фалшиви инвалидни пенсии в региона.

На заседанието членовете на съвета споделиха, че в структурите им са въведени мерки за намаляване на корупционните рискове, но негативните медийни внушения оказват влияние на общественото мнение. За повишаване доверието на гражданите в институциите областният управител Гюнай Хюсмен апелира към ръководителите на държавни служби да представят чрез съвременните средства на комуникация добрите практики в своята дейност, да излъчват позитивни послания към обществото и така у хората ще се повиши усещането за справедливост, се казва в прессъобщение на областната администрация до средствата за масова информация.

Областният управител Гюнай Хюсмен откри и ръководи заседанието на Обществения съвет за превенция и противодействие на корупцията в Разградско. Днес бе актуализиран съставът му, а участниците получиха въпросник за нагласите в обществото и готовността на органите на държавна и местна власт във връзка с присъединяването на България към Шенген и подобряване механизмите на взаимодействие между институциите. Анкетата се провежда по проект „Превенция на корупцията като елемент от националната сигурност в контекста на предстоящото влизане на Република България в Шенген“. Членовете на съвета трябва да отговорят на деветте въпроса от анкетата до 4 февруари, съобщават още от областната администрация.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.