“Продължаваме промяната” потвърди и при президента, че няма да подкрепи мандат на ГЕРБ

Партия “Продължаваме промяната” няма да подкрепи първия мандат за съставяне на правителство, който ще получи ГЕРБ, потвърдиха лидерите Кирил Петков и Асен Василев на консултациите при президента Румен Радев.

Ако партията на Бойко Борисов не успее да събере достатъчно подкрепа в парламента за избиране на правителство, вторият опит по Конституция трябва да направи “Продължаваме промяната”. По думите на Петков, ако се стигне до него, формацията ще води отново публични разговори, но не уточни дали и този път би имало партии, с които няма да се среща. През уикенда Петков постави условие, че публични разговори с ГЕРБ може да се водят, само ако в тях участва председателят на партията Бойко Борисов. Борисов пък декларира готовност за разговори.

Президентът поиска от “Продължаваме промяната” първо да кажат как виждат приоритетите за страната, тъй като в Народното събрание вече са внесени множество закони. Настоя и че трябва да има работещ парламент, за да се сменят органите с изтекли мандати. Попита и как формацията на Петков и Василев вижда мерките за подпомагане на хората в кризите, както и какви мерки предвижда формацията за подобряване на отбранителния капацитет.

В частта от разговора пред медиите между “Продължаваме промяната” и президента конкретни отговори на повечето от въпросите на държавния глава не се чуха. Тонът и разменените реплики бяха обаче в значително по-спокойни – въпреки напрежението между тях – в сравнение с консултациите между Радев и ГЕРБ през миналата седмица. Единствено за постигната диверсификация в доставките на газ “Продължаваме промяната” и Румен Радев си размениха реплики на чий усилия се дължи евтиният газ от Азербайджан.

Разговори – да, подкрепа “не”

Кирил Петков заяви, че независимо при кой мандат, “Продължаваме промяната” ще държи на посочените от нея приоритети още няколко дни след изборните резултати, сред които са увеличаване на минималната минималната работна заплата, повишаване на прага за регистрация по ДДС, запазване на дефицита на 3%.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.