Провериха находищата на червен божур в Разградско

Експерти на РИОСВ-Русе извършиха проверки на трите защитени местности Мющерека – с. Беловец, Божурите – в землището на с. Подайва и Находище на червен божур край с. Печеница, на територията на област Разград. Това съобщиха от пресцентъра на  екоинспекцията.

При проверки на място е установено, че растенията в Беловец са във фаза на цъфтеж. Там е установено най-голямо проективното покритие – групи средно от около 25-30 екземпляра, предимно в слънчевите участъци на горската територия. В местността Божурите са констатирани средно групи от 4-5 екземпляра, разположени по периферията на храстови съобщества или единични групи дървесни видове. В находището в землището на с. Печеница червеният божур расте на групи от 3-8 екземпляра. В горската територия преобладават глог, шипка и др. храсти, които засенчват популацията на вида, което влошава условията за развитието на растението. Изготвено е писмо до Държавно горско стопанство „Сеслав“ – Кубрат, които стопанисват находището, да извършат обследване на територията и да предложат подходящи лесовъдски мероприятия за подобряване на състоянието му.

В трите защитени местности не са установени нарушения на режимите, записани в заповедите им за обявяване – бране, изкореняване, палене на огън или други стопански дейности.

На територията на РИОСВ – Русе има още едно находище на чевен божур – в землището на с. Добротица, чието състояние предстои да се оцени при контролна проверка.

Червеният божур е включен в Закона за биологичното разнообразие и  под регулирано ползване, като за събирането му с лечебна цел, ежегодно се определя квота от министъра  на околната среда и водите.

/e-Razgrad.bg/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.