Приказката на Джесика, децата и отношението на обществото към бездомните животни

Децата от лятната занималня на Центъра за извънучилищна подготовка „Резонанс” имаха интересно преживяване.

По покана на учителите от занималнята им гостува „Фондация Джеси – подкрепа за бездомните животни” – Русе с “Приказката на Джесика – Историята на едно осиновено куче”. Времето навън беше дъждовно и мрачно, но в залата на отдел „Изкуство” в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” беше слънчево и усмихнато. Минутите, изпълнени с игри, смях и забавления, минаха неусетно.

ецата видяха филмчето за живота на Джесика, осиновена от семейството на Александър Димитров на невръстните 27 дни през 2006 г. И после – 17 години в приказен живот – ето как едно бездомно животно може да получи цялата любов и грижа, от които се нуждае, но и то да осмисли живота на „човешките си родители”. Много скоро след като Джесика стана звездичка, преди три месеца, Александър Димитров основа „Фондация Джеси – подкрепа за бездомните животни”. Някои от целите, които си е поставила организацията, са да работи с деца от предучилищна и начална училищна възраст за повишаване на културата им по отношение на бездомните животни, да подпомага вече осиновилите куче или бъдещи осиновители; да използва канис терапия с цел рехабилитиране на деца със СОП; да променя отношението на обществото към приемната грижа и към осиновяването на бездомни животни.

Още през 2020 г., когато излезе от печат книжката „42 разговора с тати за нещата от живота, Вселената и всичко останало”, беше ясно, че Джесика не присъства случайно в живота на това семейство. Разказите в книгата съдържат различни житейски ситуации, прекарани през една не-човешка гледна точка. Но и са много поучителни за нас, човеците, защото общуването с животните обогатява палитрата на емоциите, привнася ценности в духовната ни система. Сега с идеята за Фондацията, в работата с децата, това се превръща в мисия, към която все повече хора са съпричастни.

А децата от лятната занималня на „Резонанс”, освен красивите емоции,  си отнесоха и по един подарък от Джесика – книжка за оцветяване – подарък и печатчета с нейната лапичка по ръцете. Учителите получиха обещанието на Фондацията, че това няма да е единственото гостуване в града. Защото идеята за работа с децата в тази посока е наистина прекрасна и уникална. И това е потвърждение, че хората от фондацията правят нещо наистина добро и полезно.

Още за Фондация Джеси – подкрепа за бездомните животни можете да видите на нейната страница във ФБ.

/e-Razgrad/

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.