Премиерът нареди да няма ощетени пенсионери

Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито едно лице, ние ще продължим разговора за това как ще се изпълни това решение. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след среща с премиера Бойко Борисов и синдикати в Министерски съвет във връзка с новата формула за изчисление на пенсиите. Петков обясни, че по време на срещата управителят на НОИ е представил изчисления на ефекта от новата формула. По думите му данните показват, че около 60% от бъдещите пенсионери ще имат положителна промяна, за 11% няма да има, а за близо 30% пенсиите ще бъдат намалени.

“Целта на реформата, беше да се обвърже по-тясно измерването на пенсиите и тя да се изчислява на база осигуряване”, изтъкна министър Бисер Петков.

На тази среща бяха обсъдени всички възможности, за да няма бъдещи ощетени пенсионери. “Говорим за бъдещи пенсии и за ефекта от една промяна, която е от 2014 г. и влиза в сила тази година.”, изтъкна той.

“Искам ясно да кажа, че всички интерпретации, спекулации, че ще има намаляване на пенсиите са неверни. Те не са неточни, те са неверни. Никой няма право да намалява пенсиите не на 30%, не на 1%, на един български пенсионер” заяви Томислав Дончев.

“Най-важното е да успокоим хората, за които пенсията е единственият доход. Позволете ми да го кажа за трети път- няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер”, изтъкна вицепремиерът.

10 млрд. лв. е бюджетът за фонд “Пенсии” към НОИ, средствата са напълно достатъчни за изплащане на пенсиите. Това каза управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов след среща с премиера Бойко Борисов. Няма да се допусне намаляване на пенсиите. В нито един момент не е стоял въпросът за намаляване на пенсиите”, увери Иванов. Той припомни, че до този момент няма нито една пенсия, отпусната по новата формула.

“Министър-председателят беше съвсем ясен по този въпрос и разпореди да не се допусне такова нещо”, посочи Ивайло Иванов.

“В НОИ бюджетът е 11 млрд. лв., като 10 млрд. за Фонд “Пенсии”. Средствата, необходими за задълженията за изплащане на пенсии, са напълно в достатъчни, за да покрият всички необходими разходи на НОИ”, отбеляза той.

Според президента на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов се създава изкуствено напрежение в обществото и то трябва да бъде туширано. “Ние стигнахме до извода, че трябва да бъдат предприети мерки, и в двата варианта да няма ощетени в очакванията си. Все едно при каква разлика”, допълни той. Манолов уточни, че разликите на база симулация, които са правени в новата формула за изчисления на пенсиите, превишават 3 до 5 %. Той поясни, че при една пенсия от 450 лв., тази разлика ще бъде около 20-тина лв.

Премиерът Бойко Борисов ни възложи да обсъдим още веднъж възможностите, за да бъдат включени и трите години от 1997 до 1999 г. във формулата за изчисление на пенсиите, каза Ася Гонева, член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) от КНСБ.

“Искам да изкажа огромното си разочарование и съжаление за начина, по който биват интерпретирани едни данни, намиращи се на страницата на НОИ, които са симулация на базата на конкретни наистина данни. Фактът, че говорим за симулация показва, че говорим за едни очаквания как би могло евентуално да се отрази новата формула при отпускане на пенсията при елиминиране на тези години, които могат да бъдат манипулирани, които създават нова трудова кариера на недобросъвестни лица и бизнесмени, които да печелят от това и да елиминират едно конюнктура, която в годините от 1997 до 1999, някой за няколко месеца е имал огромен доход, а от 1 януари 2000 г. е слязъл да плаща от минималния си осигурителен доход”, коментира тя.

Тези очаквания за 30-тина процента от бъдещите пенсионери, за които би могло да се получи някакво намаление на индивидуалния коефициент, не на пенсията, би могло да бъде категорично елиминирано, защото както е известно, всяка година средният осигурителен доход в пенсионната система нараства. Именно средният осигурителен доход в системата стои във формулата за определяна на пенсията”, отбеляза Гонева.

“Поради създавалата се обстановка от изключително непрофесионални хора, не знам по какви подбуди, които подвеждат и медиите и обществото, беше проведена тази среща, и г-н Борисов възложи на министъра, НОИ, организациите, които сме представени в Надзорния съвет на института, да обсъдим още веднъж възможностите, които бихме предложили на правителството за някаква корекция в Закона, която да накара служителите, които се занимават с пенсионно производство, да ги задължим да правят изчисления на базата на сега действащия текст, като вземат предвид и трите години от 1997 до 1999 г., но само на данни от персоналния регистър. Това, което е доказано, че е приносът на съответния осигурен работещ. Ако се появи разлика, каквато и да е тя, то да бъде отпуснат по-благоприятният размер”, посочи тя.

Ася Гонева обясни, че ще се направи възможното да се предложи един работещ текст, за да се успокои обществеността, че никой няма намерение да я ощетява.

Скандалът с намалените пенсии избухна преди месец, когато хиляди хора разбраха, че ще получат много по-малко пари при пенсионирането си.

От тази година влязоха в сила промени, които според последните анализи на НОИ ще ощетят 31% от новите пенсионери тази година. Причината е, че т. нар. “индивидуален коефициент”, който участва в пенсионната формула, се изчислява по нов начин. Според новите правила вече не се избират трите най-силни години преди 1997 г., не влиза и доходът между 1997 г. и 1999 г. Вземат се предвид само осигуровките от 2000 г. насам.

Отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. е решение от 2015 г., влязло в сила сега. Аргументът за отпадането на другите три е, че тогава не е имало максимален осигурителен доход, регистрите за този период са непълни, а “стимулите” за измама – големи. Така се стигало до случаи на нереално високи пенсии.

За 31% от новите пенсионери тази година “индивидуалният коефициент” ще е по-нисък средно с 8% спрямо старата формула, а за близо 57 на сто – ще е по-висок с около 4%.

По-рано днес председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов обясни, че намаляване на индивидуалния коефициент за пенсиите ще има при хора, които преди 1997 г. се се осигурявали върху максимални или над максималните осигурителни доходи, а след 2000 г., ако са се осигурявали върху минималния осигурителен доходи, имат периоди, в които не са се осигурявали

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.