Преместването на летището на Истанбул е планирано за 5-6 април

Преместването на летището на Истанбул е планирано за 5-6 април. Операцията ще започне в 03.00 часа през нощта на петък, 5 април, ще трае 45 часа и ще завърши в 23.59 часа в нощта на 6 април, съобщи ТРТ Хабер.

Летище Истанбул и летище Ататюрк ще бъдат затворени за редовни полети между 02.00 и 14.00 часа на 6 април. Ще бъде прехвърлено оборудване с обща маса 47 300 тона (тежестта на 5000 ТИР-а) от едната аерогара до другата. В транспортирането ще участват над 1800 работници и служители.

Операцията по прехвърляне първоначално беше планирана за откриването на аеропорта, после отложена за нощта на Нова година.

Ще бъдат разменени и международните авиационни кодове на двете летища. От 03.00 часа на 6 април новото летище Истанбул ще получи кода “IST”, който по класификацията на IATA понастоящем се използва от летище Ататюрк. Настоящият код на летище Истанбул “ISL” ще бъде прехвърлен на летище Ататюрк. То обслужва граждански полети от 1953 г. След промяната ще бъде използвано за тренировъчни и ВИП полети, авиационни изложения и други цели.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.