Президент и премиер се самоизолираха заради заразения с COVID-19 председател на парламента

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков обявиха, че ще се самоизолират, заради контакта си с председателя на парламента Николай Минчев, който се оказа заразен с COVID-19.

Тримата бяха част от присъстващите на вчерашния консултативен съвет по национална сигурност, който обсъждаше позицията на България по отношение на присъединяването на Македония и Албания към европейския съюз.

На събирането, продължило над 5 часа присъстваха също лидерите на парламентарно представените партии, министри, депутати и експерти. По-късно днес се часа решение на столичната регионална здравна инспекция дали всички участвали на КСНС трябва да са под карантина и за какъв период. Тогава ще стане ясно и какви планирани прояви ще се отложат или отменят. Към момента, ако карантината е предвидената в момента за контактни лица 10 дни под въпрос са клетвата на преизбрания президент Румен Радев (19 януари) и визитата на премиера Кирил Петков в Северна Македония (18 януари).

Пред журналисти днес главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че не е изключено те да се възползват от нови правила, които ще бъдат обявени по-късно днес.

Реклама:

От президентството уточняват, че въпреки самоизолацията на президента Румен Радев са предприети мерки за функциониране на институцията, без да се дават подробности.

От пресслужбата на министерски съвет съобщиха, че за премиера Кирил Петков, началника на кабинета му Лена Бориславова и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, които присъстваха на КСНС ще важат правилата като за всички останали български граждани и каквото бъде предписани, то ще се спази.

Към момента няма яснота дали ще се проведе насрочената за 15.00 часа днес среща с работодателски организации в Министерския съвет по темата цена на тока и помощите за бизнеса.

От ГЕРБ също съобщиха, че председателят на парламентарната им група Десислава Атанасова също се е самоизолира вкъщи.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *