Предсрочни избори в Северна Македония през април, служебно правителство след Нова година

Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се състоят на 12 април 2020 година. От 3 януари страната ще се управлява от техническо правителство.

За това се договориха лидерите на главните политически партии, след среща при президентът Стево Пендаровски. През седмицата Европейският съвет не обяви кога ще започнат преговорите за присъединяване на югозападната ни съседка и Албания.

В късния следобед президентът Стево Пендаровски повика в резиденцията си водачите на Социалдемократическия съюз, ВМРО-ДПМНЕ и партиите от албанския блок.

Всички участници в срещата обявиха, че – независимо от отказа на Европейския съюз да започне преговори за присъединяване със Северна Македония – целта на страната остава пълноправно членство в съюза.

Реклама:


Като дата за избори управляващите социалдемократи са предложили края на декември, но опозицията е поискала техническото правителство, което ще организира вота, да има поне 100 дни на разположение. Затова – и за да изчакат всички страни от НАТО да ратифицират протокола за присъединяване на Северна Македония към Алианса – партийните лидери са се спрели на датата 12-и април.

Премиерът Зоран Заев отказа да посочи кой ще оглави техническото правителство от началото на идната година и заяви, че предстоят дискусии по темата в рамките на досегашната управляваща коалиция.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще излъчи вътрешния и социалния министър.

Лидерите от ЕС допуснаха „историческа грешка“, като не  постигнаха съгласие за началото на преговори за членство с Албания и Северна Македония, заяви днес върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини, предаде Асошиейтед прес.

Могерини заявява в своя блог, че съжалява, че лидерите от ЕС не са могли да се споразумеят въпреки „изключителния напредък, постигнат от двете страни, и против препоръката на Европейската комисия“.

По думите ѝ „това е много повече от загубена възможност: това е историческа грешка, която тя се надява, че може да бъде поправена възможно най-скоро“.

Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *