Пращат на допълнителни уроци децата, чийто майчин език не е българският

Децата и учениците, чийто майчин език не е българският, ще посещават допълнителни уроци. Детските градини в страната ще имат възможността да организират до още 200 часа по български език, а училищата – и по други предмети.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещението си в Панагюрище, цитиран от пресцентъра на МОН.

Средствата за допълнителните уроци по български език ще бъдат осигурени по два стартиращи проекти по оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж”.

По думите на министър Вълчев всички деца трябва да бъдат обхванати в образователна институция и да им се осигури допълнителна подкрепа. “Чрез двата нови проекта ще имаме възможността да направим обученията по български език по-многочасови и да обхванем повече деца. Учителите трябва да направят индивидуални оценки, които да покажат нуждите. Целта е да не се натрупват образователни затруднения и учениците да не отпадат от системата”, е заявил образователният министър.

Той е посетил две детски градини, ремонтирани със средства от ОП “Региони в растеж”. Там министър Вълчев е обяснил, че детските градини са сред най-важните институции и е призовал учителите да положат максимални усилия за овладяването на българския език от всяко дете. Според него тези допълнителни часове също ще се заплащат по линия на проектите.

Министър Красимир Вълчев е присъствал и на среща за въвеждането на дуалното образование в Панагюрище. На нея министърът е потвърдил ангажимента за мотивирането на повече ученици към професионалното образование. “То задържа повече млади хора в регионите и в страната. Бизнесът има нужда от тези кадри и това е все по-трайна тенденция”, е казал образователният министър.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.